dijous, 31 de gener del 2019

Netflix o HBO?


Què em posaré avui? On anem de vacances? Apple o Samsung? Lletres o ciències? 
Ens passem el dia prenent decisions. A vegades son petites, sense importància, automàtiques... però altres necessiten el seu temps, son difícils i poden canviar les nostres vides. 

Com prenen decisions? En que ens basem? Hi ha molts models que intenten explicar aquest procés psicològic. Existeixen dos grans tipus de decisions:

  • Les decisions inconscients, les que prenem sense pensar en el moment, per exemple quan esquivem un obstacle per no xocar amb el cotxe, amb menys d’un segon has de decidir girar, frenar...En aquestes intervé el sistema límbic, el responsable de les emocions, la motivació i la memòria. Aquests tipus de decisions son més imprecises i generen més errors ja que es prenen més ràpidament 
  • Les decisions conscients, les que et fan valorar diferents opcions i alternatives requereixen més temps i esforç mental. Les estructures cerebrals que intervenen son a la part frontal del còrtex, responsable del pensament abstracte, la planificació i el control de les emocions

En realitat la presa de decisions va de la part intuïtiva a la més de racional de forma gradual, és a dir, ben poques son purament inconscients o purament racionals,  en totes intervé el nostre cervell conscient en major o menor grau i en totes hi ha certa part inconscient basada en l’experiència prèvia i l’aprenentatge.
En les decisions fàcils i poc importants fem servir més la part emocional i en les complicades la més racional.
La propera setmana veurem les etapes del procés de presa de decisions.

Per cert a la pregunta inicial...totes dues, a vegades no es pot triar ;)
Feliç divendres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada