dijous, 26 de maig del 2016

Obert o tancat

L’espai on treballem te un efecte directe sobre el nostre rendiment.Les condicions físiques que envolten les nostra feina diària tenen un efecte sobre el nostre benestar, estat d’ànim, motivació i també te conseqüències en la forma en la que ens relacionem amb els companys de feina. Cal tenir en compte aquests factors alhora de dissenyar nous espais de treball, investigar i analitzar les diferents possibilitats, ubicacions, etc...

Actualment sembla que estan “de moda” les oficines obertes sense separacions o amb petites mampares que fan de separador, ja sigui per motius d’estalvi econòmic o d´espai cada vegada les veiem més en diferents tipus d’organitzacions. Hi ha persones que defensen que aquesta forma de treballar fomenta la col·laboració i el treball en equip, altres però creuen que aquests tipus d’espai no et permet pensar, desenvolupar noves idees o concentrar-te. El que és evident és que els espais oberts i compartits poden generar una sensació de manca de privacitat i llibertat d’actuació i això pot afectar al nostre benestar i per tant al nostre rendiment. A més, el soroll, les converses d’altres persones, els telèfons...poden ser font constant de distracció.

Segurament el més adequat seria tenir diferents tipus d’espai a triar depenent de la feina que hagis de fer, un despatx més tancat quan necessites concentrar-te, sales obertes per reunions o treball en equip, espais que facilitin la creativitat, espais comuns per promoure la interacció entre les persones (màquina de cafè, impressora, àrees de descans...) i fins i tot es pot utilitzar l’exterior de l’empresa per converses de treball o petites reunions (seria molt saludable)

El ventall de possibilitat de distribució dels espais és gran, segurament la millor opció dependrà de cada persona i del tipus de tasca que s’hagi de portar a terme. El que està molt clar és que hi ha espais que t’inspiren i altres que no, n’hi ha que son freds, impersonals, nous, vells...l’ideal és tenir opcions poder triar el més adequat en cada moment. Us deixo  alguns exemples, quin us agrada més? Feliç divendres!





4 comentaris:

  1. Bon dia!

    Aquí al MAP hme millorat molt l'espai de treball de les oficines d'administració. Realment es treballa moltm millor en un espai més "obert", transparent i lluminòs. Però també amb despatxos que es poden tancar per moments de concentració. També penso que l'ideal és tenir opcions, tan obertes com tancades. No ens podem queixar... jejej

    Jordi R.

    ResponElimina
  2. Si vols anar per feina com menys elements pertorbadors tinguis millor (soroll, excés o manca de llum, interrupcions, trucades...), per això la gent va a estudiar a la biblioteca i no a la discoteca.
    A mi m'agrada molt treballar sol al "meu" espai, i quan he de fer feines en grup ja hi han espais adequats a tal fi...com tot a la vida tants caps tants barrets.

    A. Fajula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Agustí, jo també sóc bastant "territorial"però en general m'agrada estar envoltada de gent :)

      Elimina