dijous, 29 de setembre del 2016

Quan érem joves

Les emocions son com la nostra pell, és impossible separar-se d’elles i per tant és molt important saber gestionar-les bé per  poder viure tranquils i feliços.

Hem parlat moltes vegades de les emocions bàsiques o primàries, com recordareu, es troben  presents en tots nosaltres i son la resposta immediata a determinats estímuls: ira, por, fàstic, alegria, tristesa i sorpresa. No hi ha emocions bones o dolentes, totes tenen la seva funció.

Avui volia parlar d’una emoció que no és de les primàries ja que requereix un cert nivell d’elaboració  i valoració de la persona i que a tots ens acompanya de tant en tant (a alguns més que a altres) aquest matí ja l’ he sentit només llevar-me al recordar la data, 30 de setembre, un any més al sac, uff com pesen! És la nostra amiga, la nostàlgia.

D’entrada la podríem relacionar amb la tristesa ja que l’orígen de la pròpia paraula és la suma de “nostos”que vol dir tornar i “algos” que és sinònim de dolor, seria com la pena que sentim per quelcom que hem tingut en el passat i ja no tenim, és el record d’allò perdut el que ens fa sentir la nostàlgia i generalment son records d’experiències i moments feliços per tant podríem dir que es una barreja de tristesa, alegria i cert consol al transportar-nos temporalment a aquell lloc on vam anar de viatge, a un dia concret, una persona especial...

La nostàlgia és una emoció que sol aparèixer conforme ens anem fent grans, en dates senyalades com aniversaris, nadals, crisi dels 40...altres vegades apareix de sobte davant d’estímuls concrets com una foto, una olor, una cançó. Normalment te una durada curta, uns minuts, unes hores o un parell de dies, i és inofensiva per la nostra salut però si s’allarga gaire més i la tristesa guanya terreny podria portar problemes d’ansietat o depressió. L’hauríem de diferenciar de la melancolia que és un sentiment de tristesa general que no necessàriament va lligada al record d’algun esdeveniment o persona del passat  i de fet és el nom que antigament es donava a la depressió.

Per sentir-nos millor quan tenim aquests dies estranys de “morrinya” no hi ha res millor que molts “mimos” un bon sopar i una mica de música. Curiosament quan estem baixos tenim tendència a escoltar música trista, sembla un acte masoquista no? Doncs no, segons un estudi de la Universitat d’Ohio els nivells de l’hormona prolactina augmenten quan estem tristos i produeix un efecte psicològic de consol,  per tant amb un alt nivell d’aquesta hormona ens sentim millor. Els científics van  comprovar que les cançons amb melodies lentes i lletres tristes augmentaven els nivells de prolactina provocant una sensació d’alleujament emocional.

No sé si serà per les hormones o no però la música sempre ha estat una gran medicina per les emocions i és curiós com a vegades només sentint unes notes canvia el nostre estat d’ànim al moment. Una cançó que a mi personalment em porta a la nostàlgia últimament és When we were Young de l’Adele. Vaig tenir la sort de sentir-la en directe i fa posar la pell de gallina i volar els teus pensaments, és difícil no emocionar-se amb lletres així, us enllaço una versió de "Quan érem joves"

                                                When we were Young- Adele
Quina és la cançó que us posa nostàlgics i nostàlgiques?
Feliç divendres!

dijous, 22 de setembre del 2016

Winter is coming

El passat diumenge es va celebrar a Los Angeles la 68 edició dels premis Emmy de l’Acadèmia de televisió d’Estats Units on la gran “Game of thrones” es va convertir en la sèrie més premiada de la història. La posada en escena de la cerimònia, l’assistència de grans estrelles de tele i cine, la distribució mediàtica i el glamour creixen any rere any, jo diria que ja es pot equiparar al show dels Òscars. Em confesso, sóc “seriòfila” sense remei i avui porto una petita reflexió al respecte...

La televisió ha canviat radicalment, cada vegada és menys lineal i és l’espectador el que tria el que vol veure, com i quan. L’oferta s’ha diversificat i ha augmentat de forma exponencial els últims anys fent de les sèries el producte més consumit al món mundial. Els grans actors i actrius de cinema sempre havien tingut certa recança a aparèixer a la petita pantalla, d’alguna forma era un desprestigi, actualment és totalment al contrari, tots volen una sèrie de TV i si és necessari la produeixen! La proliferació de nous talents i la recuperació de velles glòries és un dels encants d’aquest petit format.
Sèries d’aventures, ciència ficció, drama, comèdia, terror, història, crítica social, sàtira política...tots els gèneres en petites càpsules de menys d’una hora , sense anuncis i més barat que el cine! Ens expliquen històries fragmentades en temporades que s’allarguen més o menys en el temps, algunes durant més de 10 anys convertint els personatges gairebé en part de la nostra família. Plataformes online com Netflix, Movistar plus, HBO, Amazon...ofereixen una àmplia oferta fins i tot a mida depenent de les nostres preferències.  Aquestes grans empreses creen nous productes constantment i estudien el nostre comportament per saber què és el que més ens agrada i fins i tot poden saber en quin capítol quedarem oficialment “enganxats” a una sèrie (si si és molt fort però és el que te la xarxa)
Però perquè ens agraden tant les series? Recordo quan jo vaig començar a aficionar-me a elles, Twin Peaks va ser la primera posant el llistó molt alt. Rondàvem els anys 90 i tot era molt diferent, no sabíem què eren els Emmy, no hi havia internet  i havies d’esperar una setmana o més per veure el següent capítol, ufff però com ho suportàvem? A més, no podíem comentar el que passava per twitter ni facebook ...no sabíem quan es gravaria la propera temporada ni qui serien els actors ni res de res! Jo penso que el que t’atrapa d’aquest petit format son les bones històries, els personatges autèntics i els bons guions. El gran canvi amb internet és la gran publicitat que es fa de les series, les xarxes socials son les responsable del fenomen fan que es crea per despertar la nostra curiositat, estratègies de màrqueting molt ben dissenyades pels millors experts del món abans, durant i fins i tot després de la sèrie et conviden constantment a provar l’experiència. Les sèries i minisèries passen de ser un entreteniment a objectes de culte amb webs pròpies, atraccions als grans parcs temàtics del món, merchandising de tota mena, festivals propis, bandes sonores, còmics, llibres...

No entraré a parlar de les meves series preferides perquè no acabaria mai...només anomeno tres de les últimes que he vist i que m’han encantat, son ben diferents però totes tenen quelcom que les fa especials:
  • ciència ficció/aventures: la sorprenent Stranger Things rescatant a la petita gran Winona Ryder i transportant-nos a l’època dels Goonies i ET (segona temporada en camí)
  • crítica social: la dura i per desgràcia realista American Crime, dues temporades, dos temes ben diferents i actuals (racisme i bullying) mateixos actors i actrius fent diferents personatges, l’heu de veure (tercera temporada aviat)
  • comèdia negre i àcida: situada als suburbis de Chicago, la gran Shameless amb un espatarrant William H Macy, explica la vida dels Gallagher, una família on el més “normalet” pateix un trastorn bipolar, senzillament brutal! (el 2 d’octubre arrenca la setena temporada!)

Quines son les vostres series preferides d’avui i sempre? Espero recomanacions i propostes ara que el winter is coming,  què millor que una bona marató de sèries a la vora del foc? 
Aquí teniu un tastet, feliç divendres!



dijous, 15 de setembre del 2016

Persegueix els teus somnis, ells saben el camí

Després de les merescudes vacances tornem a començar temporada d’infodivendres... i ja en van 4 (aviat atraparem a Joc de Trons)
Setembre és un mes especial, aquella oloreta de llibre nou, els carrers plens de nens i nenes, canvia el temps...ahhh i és el meu aniversari! La tornada a l’escola i a la feina sempre provoca nervis i il·lusió, és sens dubte una època de noves oportunitats amb energies renovades,  nous propòsits i somnis per complir. El temps lliure gaudit a l’estiu dona la distància necessària per pensar i analitzar les nostres vides des de nous punts de vista i ens carrega de piles per canviar tot allò que no ens agrada o volem millorar.

Precisament dels somnis volia parlar avui, però no d’aquells somnis estranys que tenim involuntàriament quan dormim (això ja ho faré un altre dia) sinó d’aquells que creem conscientment i que son els nostres desitjos i el nostre full de ruta.
Tot el que volem aconseguir a la vida neix primer com un somni, és quan li posem data i definim un pla d’acció que es converteix en objectiu assolible.

Els somnis no es fan realitat sols d’un dia per l’altre, no és qüestió de sort, s’ha de treballar molt. Us passo unes pistes de com començar:                                                                                 
  • convertir el somni en objectiu ben definit i fins i tot escriure’l en paper, posar dates i anar-lo revisant per enfortir el nostre compromís amb ell
  • dissenyar un pla d’acció desglossant un objectiu gran en varis de petits esglaonant així l’èxit i fent-lo més viable. Si ens marquem un objectiu molt gran i difícil ens podem desmotivar pel camí...
  • definir els recursos dels que disposem, tant propis com d’altres persones que ens poden ajudar (i les que no)
  • preveure possibles entrebancs o problemes que poden sorgir i pensar com els afrontarem
  • entendre l’error com a part del procés. Quan calgui, replantejar l’objectiu o la forma d’assolir-lo. Si el somni segueix sent important caldrà buscar noves formes de fer-lo realitat, no podem esperar resultats diferents si sempre fem les coses igual. 

Per poder arribar fins al final cal un ingredient essencial: la motivació
És molt possible que tinguem moments on ens semblarà impossible aconseguir-ho, poden passar coses al nostre voltant que ens obliguin a “aparcar “el somni una temporada...però cal no rendir-se, visualitzar l’èxit i seguir treballant fins al final, la recompensa serà encara més gran.
I recorda sempre que si pots somiar-ho pots fer-ho (Walt Disney)


                                          Un somni fet realitat (Agost-Setembre 2016)