divendres, 3 de maig del 2019

Vincles

Hi ha una paraula que sempre m’ha agradat, pel so que te al pronunciar-la, per la  seva forma escrita però sobretot pel seu significat. Vincle. Els vincles son els lligams emocionals que s’estableixen entre les persones.

Existeixen diferents tipus de vincles, l’amor, l’amistat... i l’anomenat vincle “d’aferrament”. Aquest últim és tan fort i únic que te fins i tot una teoria que l’explica.

El psiquiatra i psicoanalista John Bowlby als anys 50 escriu la que en castellà es coneix com la Teoria del apego, en anglès attachment i en català aferrament. Ell va estudiar els efectes negatius que la privació d’atenció de les figures parentals produïa en els infants. Va concloure que “la vivència d’una relació càlida, íntima i continuada amb la mare (o substitut matern permanent), en què tots dos senten satisfacció i gaudi” és essencial pel desenvolupament saludable de qualsevol persona. 
Els infants tenen la necessitat del contacte i la proximitat amb una figura de referència que proporcioni seguretat en els moments de dificultat. Les figures referents que estableixen vincles estables i segurs es poden convertir en elements de protecció que afavoreixen els processos de resiliència i d’estabilitat emocional.

Per a que una relació es converteixi en vincle:
  • hi ha d’haver relació emocional i ha de ser estable, per aquest motiu la proximitat física és indispensable (seria com allò que es diu de "el roce hace el cariño"
  • la relació ha de generar emocions positives com tranquil·litat, benestar, seguretat, confiança...
  • la pèrdua o amenaça de pèrdua de la relació genera una intensa ansietat

Un vincle positiu i saludable amb la mare i el pare s’associa amb una alta probabilitat de crear relacions saludables amb altres persones ja que genera aprenentatge d’habilitats socials. Aquests vincles també tenen un impacte directe amb el desenvolupament de la intel·ligència emocional i capacitats com l’empatia, la regulació emocional, la motivació...en resum, el seu amor incondicional ens fa millors persones.

Diumenge és el dia “oficial” de la mare, aquesta reflexió és un petit agraïment per elles, que ens ho han ensenyat tot, que hi son sempre, referents i les nostres millors fans.

Moltes gràcies per tant, feliç divendres!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada