dijous, 11 de desembre del 2014

T’estimes?

L’autoestima és la valoració subjectiva que fem de nosaltres mateixos, és un dels components més importants de l’autonomia emocional i influeix directament en la relació que tenim amb nosaltres mateixos i amb el món.
Moltes vegades no sabem veure les nostres qualitats, els nostres complexes ens bloquegen, tenim pensaments negatius sobre el que som o el que fem, aquests sentiments no ens deixen avançar ni ser plenament feliços, hem d’aprendre a estimar-nos, aquí teniu uns petits consells que he trobat per recordar-los en moments “baixos”:

  • Recordar els nostres grans èxits, no serveix de res rememorar els nostres errors, és millor pensar en les coses que anem aconseguint en la vida. 
  • No comparar-se amb ningú, tots som únics i diferents, cal valorar el que tenim
  • Mirar-se al mirall i dir en veu alta les coses positives que tenim, o escriure els nostres defectes en un paper, al veure’ls escrits podem analitzar si realment és tan greu.
  • Mirar al futur (no al passat), perdonar-se els errors i no jutjar-se.
  • No buscar contínuament l’aprovació i el reconeixement extern, ens pot fer pujar la moral en moment donat però pot causar addicció.   La millor forma d’influir en com ens perceben els altres és millorar la forma en que ens veiem a nosaltres mateixos. 
  • No confondre la valoració amb l’arrogància (que és precisament el mecanisme de defensa que utilitzen les persones amb baixa autoestima).
Per tenir una elevada autoestima hem de decidir que som valuosos al marge dels nostres resultats i recordar sempre aquesta decisió, no ens calen proves ni resultats
Una persona amb autoestima saludable és: sàvia sense ser pedant, assertiva sense ser agressiva, poderosa sense necessitar la força, ambiciosa sense ser cobdiciosa, humil sense ser servil, i valuosa sense ser orgullosa. 

Us deixo dos vídeos molt curtets i interessants que segur us faran reflexionar sobre aquest important tema.
https://www.youtube.com/watch?v=0veDyRVv9KE
https://www.youtube.com/watch?v=wVOxby4qSDk

Feliç divendres!

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per escriure aquest post!! Em va com anell al dit, en aquests moments!!! Tens tota la raó quan dius que hem d'evitar el reconeixement extern però crec que un cop de mà a l'esquena per dir-te "això ho has fet genial", sempre va bé!! Apa, bon cap de setmana!

    ResponElimina