Com ja sabeu, tenim la sort de treballar per una entitat que valora les persones per sobre de tot. Potenciar i fer créixer als nostres professionals és el més important i la base per atendre millor a les persones. En aquesta línia i des de fa un parell d’anys, vam iniciar un programa de desenvolupament de competències emocional, es tracta del nostre particular “gimnàs emocional”. Actualment estem acabant la segona edició i ja preparem la tercera amb l’objectiu que totes les persones de la casa hi puguin participar. Aquest programa està format per diferents fases: avaluació inicial, desenvolupament (sessions formatives a l’aula), sessions de coaching individual, sessió d’outdoor training (entrenament a l’aire lliure, podeu revisar el post del 27/11/2014) i avaluació final.
Aquesta setmana he tingut la sort de viure una nova jornada d’outdoor training i aquesta vegada com a dinamitzadora i observadora, ha estat una experiència molt enriquidora, poder observar comportaments i actituds diferents davant els reptes i fer-los conscients mitjançant la reflexió individual i conjunta és la millor forma per aprendre i començar a canviar tot allò que ens limita en el nostre dia a dia.
L’outdoor training és un tipus de formació que es realitza en espais oberts utilitzant una metodologia experiencial o vivencial basada en actuar, observar, sentir, sortir de la teva zona de confort i finalment reflexionar. A través de diferents activitats es fan evidents coneixements apresos a l’aula, es treballen i es desenvolupen diferents habilitats i es posen de manifest les nostres actituds i valors. A més, el fet de portar-se a terme a l’exterior en un espai desconegut i lluny de l’entorn laboral facilita les relacions interpersonals i cohesiona els equips.
Mitjançant dinàmiques i jocs es poden treballar conceptes complexes que a vegades costen d’entendre si ens quedem només en la teoria, s’han de viure, parlo de les competències emocionals:
- consciència emocional: ser conscients i posar nom al què ens passa és el primer pas pel canvi
- regulació emocional: conèixer com gestionem les nostres emocions, la frustració, la por, la incertesa són presents a gairebé totes les dinàmiques de l’outdoor
- autonomia emocional: activitats que ens fan reflexionar sobre la nostra autoestima, actitud davant la vida i els reptes, la nostra capacitat per a buscar i demanar ajuda, nivell de resiliència...
- habilitats socials: com ens comuniquem, com treballem en equip, la nostra capacitat per escoltar i tenir en compte les necessitats dels altres...
A totes i tots els que hi heu participant què opineu de l’experiència? I als que no, paciència! Tot arriba! feliç divendres ;)
Sense tocar de peus a terra. Santa Maria de Palautordera. Equip MAP