dijous, 25 de maig del 2017

LA CONVERSA IMPOSSIBLE

Aquesta setmana des de l’equip de sensibilització hem estat fent unes xerrades als alumnes de quarts d’ESO de l’Institut de Ripoll. Un grup de professionals ben diversos de la casa hem explicat la nostra trajectòria i les funcions que portem a terme als nostres llocs de treball. 

Un educador social, dues psicòlogues, dues treballadores socials, dues enginyeres i un enginyer han estat els perfils exposats, posant de manifestat la gran diversitat de professionals que pot tenir una empresa del sector social.

L’objectiu de les xerrades era donar-los més pistes i motivar-los ara que han de començar a encaminar les seves futures carreres professionals. També hem intentat transmetre la importància de la formació al llarg de la vida, en un món com el nostre t’has de reciclar contínuament per no quedar fora. Aprendre, tenir curiositat, voler créixer i desenvolupar-te com a persona i professional és una actitud necessària i una competència molt valorada en tots els àmbits.

Des dels instituts es treballa amb major o menor grau l’orientació professional. Es tracta d’un procés important on intervenen (o haurien d’intervenir) escola i família amb l’objectiu de transmetre als joves un major coneixement de les pròpies capacitats i aptituds facilitant així la tria dels estudis.

La veritat és que és un moment difícil pels joves, en plena adolescència on tot és blanc o negre, on tot és qüestionat i tot és un rotllo han de prendre una de les primeres grans decisions de les seves vides. Ells saben que estudiar una carrera universitària no és sinònim d’èxit. Molts encara no han descobert a què els hi agradaria dedicar-se, no senten vocació per cap ofici ni per cap formació. Alguns senzillament no volen estudiar perquè diuen que no els hi agrada o perquè no ho necessiten ja que treballaran a l’empresa familiar i creuen que ja tindran la vida solucionada. 

El que acabaran descobrint per ells mateixos son dues coses: com diu la dita popular el saber no ocupa lugar, com més estudis i experiències tinguis més portes s'obriran i en segon lloc, però no menys important, que els diners o l’estabilitat laboral a vegades no donen la felicitat. El que realment t’omple i et fa sentir realitzat és fer allò que t’agrada, quan tens clar això ja saps per on començar, cal lluitar pels propis somnis, intentar-ho i no rendir-se. Fer una carrera, cicle formatiu o un curs qualsevol enriqueix molt més enllà dels propis continguts, et fa una persona més completa i et dona recursos per la vida. 

Us deixo un vídeo que hem utilitzat a l’institut i és un bon resum del que hem volgut transmetre als joves i ens fa reflexionar als no tan joves sobre decisions del nostre passat.
Feliç divendres!


dijous, 18 de maig del 2017

5 minutets més

T’has preguntat mai perquè hi ha persones que sempre arriben tard a tot arreu? Tens algun familiar o amic impuntual de mena? Perquè hi ha gent que sempre arriba a l’hora (o abans per anar amb temps) i gent que sempre corre?

Segurament un dels motius és el significat que te per nosaltres el temps. S’han fet experiments que demostren que tenim diferents percepcions del pas del temps,  un minut no és exactament igual per tothom. Un d’aquests estudis feia llegir un text a diferents persones fent-les parar quan creguessin que havia passat un minut, es va comprovar que per les persones puntuals els 60 segons passaven més ràpid.

A més d’aquesta diferència en la percepció hi ha el significat que atribuïm a la puntualitat. Hi ha persones que valoren molt el fet de no fer esperar a altres, d’arribar amb temps a tot arreu per evitar l’estrès que els genera arribar tard i les conseqüències que això pot tenir. En canvi hi ha altres persones que no hi donen tanta importància, que sempre posposen el despertador, pensen que ja arribaran, que els esperaran i no passarà res...

L’educació, la cultura, l’estatus social, l’edat...son factors que influeixen en la puntualitat. Podem establir alguns punts en comú que tenen les persones puntuals:

  • En general tenen més autocontrol. Son persones  més organitzades i prefereixen planificar que anar sobre la marxa
  • Son més comprensives, servicials i empàtiques, es preocupen per com faran sentir als altres si arriben tard
  • Son persones més analítiques, cauteloses i prudents. Anticipen les possibles situacions que podrien fer-los arribar tard, el trànsit, les cues...no els hi agrada anar al límit. Planifiquen més i millor el seu temps i això els fa ser més eficients. Son els típics que es posen 2 despertadors per si a un se li acaba la pila o marxa la llum o es queden sense bateria al mòbil o els que arriben a l’aeroport abans que ningú per si de cas...a vegades s'anticipen tant que al final van sobrats de temps però això els fa sentir més segurs i tranquils.

I tu, has perdut mai un tren o un avió? has arribat tard a un examen o t'has adormit i t'has perdut una reunió a primera hora? creus que ets una persona puntual o sempre necessites 5 minutets més?

Feliç divendres

5 minutets més


dijous, 4 de maig del 2017

Recordes?

Quin és el primer record que tens de la teva vida? Sabries explicar què feies, on eres i amb qui? Quina edat tenies? Pregunta difícil per aquestes hores del matí...una pista: segurament tenies més de tres anys i estaves amb els teus pares o germans.

Perquè costa tant recordar fets de la nostra infància? Els estudis sobre la formació  i la retenció dels nostres primers records defensen que aquests s’inicien al voltant dels tres primers anys de vida. Abans d’aquesta edat es dóna un fenomen del que ja parlava Freud a finals del segle XIX, l’amnèsia infantil.

Per Sigmund Freud l’amnèsia infantil es donava per una repressió inconscient dels records com un mecanisme de defensa. Teories posteriors defensaven causes més biològiques per aquesta “amnèsia”, és necessari un nivell de desenvolupament del cervell per poder desar els records. L’hipocamp dels infants menors de tres anys no està totalment madur per a emmagatzemar records a llarg termini, els nens si son capaços de generar records des de molt petits però la capacitat de retenció i recuperació d’aquests te una durada de pocs mesos.  

Hi ha diferents factors que influeixen en la creació dels primers records: 
  • la cultura, els costums dels països fan que els primers records siguin molt diferents
  • la família, els pares ajuden a contextualitzar els records dels fills amb històries, fotos, objectes que actuen de facilitadors
  • El llenguatge també te un paper fonamental per a possibilitar la memòria a llarg termini 

Un dels meus primers records és de la llar d’infants, crec que tenia 3 anys quan em vaig obrir el cap corrents al pati. La meva mare em va portar a cosir a l’hospital, tenia tanta por...recordo la llitera, la llum a la cara, el dolor...i també l’escalfor de la seva ma i la seva mirada que em feia sentir tranquil.la i segura.

Possiblement en molts d’aquests primers records hi seran elles, les mares. Fa dies vaig llegir sobre un experiment amb adolescents on els hi preguntaven precisament què recordaven de les seves mares quan eren petits, la gran majoria contestava el mateix, no eren els regals, ni les festes, ni les vacances!! el que recordaven eren fets senzills i quotidians com quan els cuidaven les nits amb febre, les carícies després d’un mal son, quan els anaven a recollir a escola amb el berenar preferit...Petites grans coses que mai s’obliden.  
El dia de la mare son tots els de l’any però com diumenge és l’oficial aquest post va per elles les nostres mares, heroïnes sense capa 365 dies a l’any 24 hores al dia, mil gràcies.

Feliç divendres!