dijous, 18 de maig del 2017

5 minutets més

T’has preguntat mai perquè hi ha persones que sempre arriben tard a tot arreu? Tens algun familiar o amic impuntual de mena? Perquè hi ha gent que sempre arriba a l’hora (o abans per anar amb temps) i gent que sempre corre?

Segurament un dels motius és el significat que te per nosaltres el temps. S’han fet experiments que demostren que tenim diferents percepcions del pas del temps,  un minut no és exactament igual per tothom. Un d’aquests estudis feia llegir un text a diferents persones fent-les parar quan creguessin que havia passat un minut, es va comprovar que per les persones puntuals els 60 segons passaven més ràpid.

A més d’aquesta diferència en la percepció hi ha el significat que atribuïm a la puntualitat. Hi ha persones que valoren molt el fet de no fer esperar a altres, d’arribar amb temps a tot arreu per evitar l’estrès que els genera arribar tard i les conseqüències que això pot tenir. En canvi hi ha altres persones que no hi donen tanta importància, que sempre posposen el despertador, pensen que ja arribaran, que els esperaran i no passarà res...

L’educació, la cultura, l’estatus social, l’edat...son factors que influeixen en la puntualitat. Podem establir alguns punts en comú que tenen les persones puntuals:

  • En general tenen més autocontrol. Son persones  més organitzades i prefereixen planificar que anar sobre la marxa
  • Son més comprensives, servicials i empàtiques, es preocupen per com faran sentir als altres si arriben tard
  • Son persones més analítiques, cauteloses i prudents. Anticipen les possibles situacions que podrien fer-los arribar tard, el trànsit, les cues...no els hi agrada anar al límit. Planifiquen més i millor el seu temps i això els fa ser més eficients. Son els típics que es posen 2 despertadors per si a un se li acaba la pila o marxa la llum o es queden sense bateria al mòbil o els que arriben a l’aeroport abans que ningú per si de cas...a vegades s'anticipen tant que al final van sobrats de temps però això els fa sentir més segurs i tranquils.

I tu, has perdut mai un tren o un avió? has arribat tard a un examen o t'has adormit i t'has perdut una reunió a primera hora? creus que ets una persona puntual o sempre necessites 5 minutets més?

Feliç divendres

5 minutets més


2 comentaris:

  1. A mi m'encanta la puntualitat, tant per començar com per plegar...

    A. Fajula

    ResponElimina