dijous, 12 de novembre del 2020

No només els virus es contagien

En moments com l’actual és molt fàcil deixar-se portar pel malestar  i pessimisme col·lectiu, no només els virus es contagien, les emocions també. 

Està demostrat que les emocions tot i ser invisibles, s’encomanen...no t’ha passat mai que veus algú rient i no pots evitar somriure tu també? O al contrari, estàs de bon humor i arribes a un lloc on es respira mala llet i de sobte no saps com, et canvia l’estat d’ànim...Això passa gràcies a les neurones mirall que actuen com a wifi neuronal connectant diferents cervells i reflectint en nosaltres el que veiem dels altres. 

Daniel Goleman al seu llibre “Intel·ligència social” explica que quan observem algú que expressa una emoció aquestes neurones posen en funcionament els mateixos circuits cerebrals actius en l’altre persona de tal manera que sentim l’emoció com a pròpia.

Aquest efecte també es dona en grups i equips de treball, hi ha persones, normalment la que porta el lideratge (formal o informal) que son les que marquen el to emocional del grup. Hem de ser conscients d’aquest fenomen per evitar deixar-se portar per aquesta emoció de grup generada com un “efecte ramat” i que pot ser perjudicial i tòxica quan l’emoció és negativa.

Recordo una anècdota personal que sempre em fa pensar en aquest contagi emocional. Fa temps un matí de presses portant a escola a les meves filles vaig xocar amb el cotxe de davant que havia frenat de sobte. D'entrada no estava massa clar qui tenia la culpa però la noia de davant va baixar super emprenyada vermella com un tomàquet traient foc pels queixals, en veure-la vaig pensar molt ràpid en com sortir del cotxe i solucionar el problema ràpida i discretament...en comptes de discutir sobre qui era responsable, vaig demanar-li perdó d'entrada, abans que ella obris la boca, mostrant-me disgustada i disposada a fer el que calgués per solucionar la situació... en veure’m tan preocupada i "calmada" immediatament va canviar d’actitud i es va relaxar, va abaixar el to i fins i tot em va acabar demanant disculpes ella...

Nosaltres decidim quines emocions volem transmetre i això determinarà les nostres relacions i ens ajudarà a gestionar les situacions del dia a dia. 

Us deixo un vídeo que segur us fa riure...Feliç divendres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada