divendres, 17 de gener del 2014

Empreses amb ànima


Creieu que una empresa te ànima? Podríem dir que l’ànima d’una empresa és la seva essència, quelcom que va més enllà d’allò més material, el que li dona vida i la fa diferent de qualsevol altre. Una empresa amb ànima és capaç d’inspirar als seus professionals per a que es comprometin amb un projecte comú. Jo penso que el MAP és una entitat amb molta ànima.
Aquesta reflexió m’ha vingut provocada després de la lectura d’un llibre que aquí us recomano. Es tracta de “Los 7 pecados de la empresa. Cuando la empresa pierde su alma” del psicòleg i coach Manel Reyes (Paidós Empresa) que explica què passa quan una empresa perd aquesta essència. Segons Reyes podem trobar una versió dels set pecats capitals a moltes organitzacions, els mostra a través d’una conversa entretinguda entre dos personatges:
1. La Ira que provoca por i aquesta inhibeix la creativitat, l’entusiasme, la passió i el talent de les persones.
2. Supèrbia, que és el contrari de humilitat i fa que la gent no s’atreveixi a expressar les seves idees i es limiti a fer el que li manen perdent el seu potencial i la seva iniciativa.
3. Enveja, la incapacitat d’admirar i reconèixer la feina i els èxits dels altres provocant pèrdua de confiança i desmotivació.
4. Peresa, apareix quan manca la motivació, que és el principal motor de les persones, baixant el rendiment , la implicació i per tant, la qualitat de la nostra feina.
5. Gola (gula), segons l’autor seria el consum excessiu de feina, quan no es pot desconnectar o es creu que som indispensables i que ningú farà la feina com nosaltres volem. També ho relaciona amb la creença,  moltes vegades errònia, que  defensa que el que més hores es queda al lloc de treball és el que més treballa.
6. Luxúria: Igualtat de condicions, independentment de la condició social, raça o gènere. Segons ell encara queda molta desigualtat a les empreses sobretot a nivell de gènere.
7.Avaricia: El poder i els diners corrompen l’ànima.
El relat és en forma de novel.la i t’enganxa des de la primera fulla, ens podem sentir identificats en algunes conductes o situacions de les que explica i sens dubte et fa pensar i ser conscient del que mai s’hauria de donar en una empresa.



Feliç divendres

3 comentaris:

  1. Jo també hi afegiria "l'apalancament". Quan una determinada persona, en veure que té la feina assegurada i fixa, es relaxa i s'implica menys en la seva feina!! Apa, bon divendres i bon cap de setmana!!!!!!!!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord Gemma, i el pitjor de tot és que aquest símptoma es pot encomanar!!

      Elimina
  2. Wow! jo també he lligit el llibre, la contextualització de la trama fa que el llibre sigui tant bo com espcial!.
    L'ànima no es pot perdre mai ni professionalment i personalment.
    Felicitats per la tria del llibre Marta
    Signat Dolors Viaplana

    ResponElimina