dijous, 10 d’abril del 2014

La química de les relacions

Ja tenim aquí la de Setmana Santa i tot seguit Sant Jordi! L’Infodivendres marxa de vacances i per aquest motiu avui recomanaré un llibre per si algú encara no sap quin comprar o regalar per la diada.
Després de donar-hi moltes voltes...he triat “La química de les relacions” de Ferran Ramon-Cortés. Un llibre de fàcil lectura, entretingut i basat en històries reals que et fan reflexionar sobre les relacions interpersonals a la família, amb els amics i en l’àmbit laboral. Mitjançant curts  relats l’autor aconsegueix que ens sentim identificats amb les emocions que descriu i així prenem consciència de la importància de conèixer, identificar i gestionar les nostres emocions, pensaments i conductes.
La química de les relacions relata l’art de construir i mantenir vincles personals, l’autor explica quins aspectes ajuden a enfortir les relacions o a destruir-les.

Personalment el que m’ha agradat més d’aquest llibre és la metàfora de la “balança emocional” que utilitza l’autor, una forma molt visual de descriure les relacions humanes. 
Explica que hi ha actes que aporten plom a la balança, son les accions negatives, i hi ha altres accions d’or que inclinen la balança cap al costat positiu. 

Tot allò que fem pels altres genera emocions positives o negatives i incideix en les nostres relacions. Reconeixements, agraïments, afalacs, mostres d’afecte o d’atenció inclinen la balança cap al costat bo, generant emocions positives. En canvi, crítiques, retrets, menyspreus, manca de sinceritat o traïcions de confiança generen sentiments negatius i fan que aquesta s’inclini cap al costat contrari. Les relacions funcionen,segons Ramon-Cortés, simplement quan a la balança s’inclina l’agulla cap al costat bo.


També em va cridar l’atenció d’aquest llibre la diferència de pes que tenen segons l’autor, els actes negatius i els positius, serien necessàries cinc accions positives per contrarestar-ne una de negativa. Perquè tenim tanta tendència a recordar el negatiu de tot plegat, les dificultats, els problemes, els conflictes...els valorem més que els petits èxits? sens dubte ens cal reflexionar sobre aquest tema, hem d’omplir la nostra balança d’or!

PD: Espero les vostres recomanacions de llibres per Sant Jordi :) 




Feliç Setmana Santa,
Feliç Sant Jordi, 
Feliç divendres



3 comentaris:

  1. Sempre m'han fet gràcies els autors que afirmen coses com "serien necessàries cinc accions positives per contrarestar-ne una de negativa". És com quan un entrenador de futbol diu que un futbolista no pot jugar perquè està al 80%. I com caram ho mesuren això?

    ResponElimina
  2. Ahir vaig anar al cine a veure Philomena, aneu-la a veure-la, serveix d'exemple per molts dels post que ha penjat la marta al Blog.

    Disfruteu de les vacances
    A. Fajula

    ResponElimina