dijous, 3 d’abril del 2014

L'assertivitat

Quantes vegades t’has trobat en una reunió de feina o treballant amb un equip de persones i no has expressat lliurament la teva opinió? Quantes vegades t’has “mossegat la llengua” per quedar bé o evitar conflictes i això t’ha generat un malestar que pot durar hores...o dies? Perquè ens comportem així? Quina capacitat caldria millorar per tenir relacions interpersonals més efectives i lliures d’estrès? Ser assertius ens ajudaria molt.
L'assertivitat és una habilitat social que consisteix en manifestar de manera clara, sincera i respectuosa les nostres opinions, emocions, pensaments i sentiments. Ser assertius permet defensar els nostres drets, acceptar els pensaments i les crítiques dels altres sense sentir-nos amenaçats ni culpables i ens ajuda a  saber dir que “no”. L’assertivitat és la fermesa, la seguretat personal i la confiança en un mateix.
Està relacionada amb la capacitat de comunicar de forma eficaç i encertada un missatge per complicat i dur que aquest sigui.
Com totes les habilitats, podem millorar el nostre nivell d’assertivitat practicant.

Algunes estratègies que ens poden ajudar a fer mes eficaces les respostes assertives poden ser:
  • Tenir un bon concepte de nosaltres mateixos. Molta gent no és assertiva perquè li manca autoestima. Cal tenir tenir consciència d’un mateix, sentir-se segur i ser capaç d’autoafirmar-se.
  • Planificar el que volem dir, si ordenem les nostres idees prèviament, reduirem el nostre estrès i ens comunicarem millor.
  • Ser educats i respectuosos. Mai perdre els papers, si ho fem semblarem més febles, descontrolats i perdrem la nostra credibilitat, és millor contar fins a 10 (o 20) i educadament, però amb fermesa, exposar l'opinió pròpia.
  • Mai recórrer a les amenaces. Si es respon a qualsevol injustícia amb fortes amenaces, la credibilitat i la cooperació desapareixeran. Una afirmació tranquil·la és molt més eficaç.
  • Acceptar els nostres errors, no sempre tenim la raó.
  • Escoltar activament als nostres companys/es per evitar malentesos.

Ser assertiu no sempre és fàcil, però ho hem d’intentar. Us deixo un divertit vídeo exemple de dos minutets.
https://www.youtube.com/watch?v=BdyVCvr81UA

Feliç divendres

6 comentaris:

  1. Hola a totes i a tots, jo us recomano un llibre que estic llegint, que es diu:
    La asertividad para gente extraordinaria de Eva Bach i Anna Forés.

    Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Montse!! l'Anna Forés és profe meva, és molt bona!! :)

      Elimina
  2. Algú més pensa que ser assertiu és la competència més difícil d'assolir per una persona? És tan complex i depen de tants factors intrínsecs i extrínsecs que cal picar molta pedra per assolir-la. L'autoconcepte és quelcom que el 80% de la gent té pels terres. Si hi sumem la dificultat de comunicació i la varietat de situacions que ens trobem al dia i la nostra fluctuació de l'estat d'ànim... Vaja que ser assertiu és difícil de collons i que envejo a les persones que es mostren assertives perquè transmeten PAU i perquè semblen éssers superiors per sobre del bé i del mal. Són genis. Llàstima que en conec poques, quasi cap.

    ResponElimina
  3. Veus el vídeo i penses "hòstia que fàcil" i ho vols posar en pràctica i... ja són figues d'un altre paner, com molts cops a la vida, de la teoria a la pràctica i va un abisme.
    Gràcies Marta
    A. Fajula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó!!!!! si ens gravéssim a nosaltres mateixos en video...quina por!
      Gràcies Agustí :)

      Elimina