divendres, 23 de maig del 2014

Qui te boca, s'equivoca

La cruel derrota del Barça de dissabte passat em va fer reflexionar (lògicament després d’una fase d’emprenyament obligatòria)... Perquè tolerem tan malament  el fracàs? Què en podem treure dels errors?
En primer lloc potser caldria considerar l’error com una oportunitat per aprendre, sembla un tòpic però és cert, si analitzem bé segur que trobarem causes que ens han portat al fracàs i que podem modificar en un futur per evitar caure al mateix parany. De fet,  la història de la humanitat està plena d'errors que van suposar importants descobriments com ara, el continent Americà, el iogurt, els post-its, etc..
Vivim en una societat que premia l'encert i penalitza l'error, aquest fet es dona en els diferents àmbits de les nostres vides: escoles, feina, entorn personal... La nostra por a equivocar-nos es tradueix sovint en por a decidir. Si no decidim, no fallem i si no fallem, no ens podem fer retrets ni ens sentirem culpables. Preferim que altres decideixin per nosaltres abans d’arriscar-nos, aquesta actitud ens limita i frena el nostre creixement com a persones  ja que acabem diluint la nostra llibertat dins d'un grup en el qual no hàgim de prendre decisions . En reconèixer la nostra equivocació estem prenent el control dels nostres actes en lloc de culpar a tercers . Per tant, cada error assumit ens recorda que molt del bo i el dolent que ens passa depèn de nosaltres, assumir aquest fet és un gran pas.

Analitzar el que ha sortit malament i sintetitzar la clau de l'error significa pujar un esglaó en la nostra evolució personal. Així , qui posseeix intel·ligència emocional  interpreta el que passa al seu voltant i treu conclusions per augmentar les conclusions positives i reduir les negatives.
Algunes recomanacions per aprendre dels nostres errors:

-Demanar disculpes, quan ens equivoquem hem de demanar perdó i si pot ser en persona, sense vergonya ni orgull.
-Intentem no ser massa perfeccionistes, és impossible fer-ho tot bé i no equivocar-se mai, hem de ser humils, és impossible ser un crack en tot el que es fa.
-Hem d’entendre  i analitzar el perquè d’un error, això ens ajudarà a no tornar-nos a equivocar.
-No ens hem de rendir mai, ja sabeu “el que la sigue, la consigue

Com deia James Joyce "Les equivocacions són els portals del descobriment" Espero que el Barça analitzi a fons els motius del seu fracàs d’enguany i en surti reforçat per les temporades futures.

Feliç divendres i Visca el Barça!

3 comentaris:

  1. Aquest post sembla fet a mida per a en Thomas Edison, més de 1000 patents sorgides de més de 100.000 fracasos.
    El que no fa res per no "cagar-la" és el més semblant a un "hipòcrita" que s'aprofita de la feina que li fan els altres, fracasos inclosos.

    Tema Barça millor no el toquem...però l'orígen de tot plegat té noms i cognoms, Sandro Rossell

    Felicitats pel post.
    A. Fajula

    ResponElimina
  2. És molt important que qui supervisa sàpiga incentivar a qui s'equivoca. La clau està en el cap. En la meva humil experiència personal (odio equivocar-me i cagar-la com tothom -o fins hi tot més-), n'he fet algunes de grosses a nivell laboral. Per sort el cap sempre ha sabut reconéixer la bona intenció i el "qui no s'arrisca no pisca". I tot i passar les conseqüents nits sense dormir, el cap va saber reforçar positivament l'error. Segurament si no hagués estat així, m'hagués limitat molt més a l'hora de prendre decisions, ser proactiu i fer avançar les coses.

    Per tant, CAPS gran part de la clau la teniu VOSALTRES! Incentivem l'ERROR!

    ResponElimina