dijous, 8 de maig del 2014

Som el que mengem

Es diu que les persones som el que mengem, i és ben veritat. Som molt conscients que hem de menjar de forma sana i equilibrada....però som igual de conscients del perquè mengem o una cosa o un altre? Perquè tenim tendència a triar uns aliments i a rebutjar-ne altres? Què diu el que mengem sobre les nostres emocions? De vegades, els conflictes emocionals s'expressen mitjançant alteracions en el menjar, l'alimentació emocional afecta -quan no determina-l'alimentació física.
Hi ha molts estudis i llibres sobre aquest tema, en destaco un parell que son els que he llegit.
Montse Bradford explica en el seu últim llibre “L'alimentació i les emocions” que "El que pensem genera emocions, però també el que mengem ". Hi ha una causa-efecte entre el que ingerim i com ens sentim després. L’autora considera que hi ha aliments que generen una sang àcida (amb la qual construïm estrès, malaltia i desequilibri ) i altres que, per contra, la alcalinitzen (amb el que obtenim energia, vitalitat i salut). L'alimentació és un dels factors principals que ens acosta a l'estabilitat, l'harmonia  i la pau.
Segons Bradford hi ha aliments (xocolata, alcohol, estimulants, sucres, llevats...)que condueixen a la hipersensibilitat  i altres (carn, pernil, embotits, ous ... ) que ens posen tensos i colèrics ...abusar més o  menys d’un tipus ens conduirà cap a la ingesta compulsiva de l’altre grup d’aliments, es tractaria doncs de trobar un equilibri entre les dues grans classes d’aliments (ho trobareu ben explicat al seu llibre).

Un altre llibre interessant és "Alimentació emocional . La relació entre les emocions i els conflictes amb el menjar " d’Isabel Menéndez que explica com es relaciona la nostra ment amb el nostre cos. Els experts consideren que  hi ha una relació directa entre la quantitat d'energia que percebem com a necessària i la inclinació a consumir certs productes. El gust pel cafè, el te negre o la carn s'associa amb la percepció interna que no tenim energia. En canvi l'afició pel sucre o l'alcohol es relaciona amb la sensació que tenim energia de més i necessitem compensar l'ansietat que ens genera. El consum d'aquests aliments, que aparentment ens ajuden a regular l'energia, causa una alteració del pH en la sang, és llavors quan en el pla físic apareixen els problemes digestius i en el pla emocional augmenta la irritabilitat, la depressió, l'ansietat i s'incrementen les pors.
També s'ha pogut comprovar que els éssers humans busquem els sabors dolços quan experimentem sensacions d'abandonament o falta d'afecte.

En resum, cal aprendre a menjar per equilibrar-nos emocionalment, aquí us deixo uns recull de consells:
  • Segons els experts, el grup d'aliments que millor contribueix a regular les emocions, són els cereals. Aquests són rics en Vitamina B que influeix directament en el sistema nerviós. S'ha establert que el consum freqüent de cereals incideix en la disminució de l'ansietat i en la bona disposició davant la vida.
  • Alguns aliments consumits en excés augmenten la producció d'adrenalina, la desconcentració i la tendència a l'evasió. A aquest grup pertanyen els estimulants (cafè, te), l'alcohol, els sucres refinats, les farines blanques, la llet sencera i algunes fruites de sabor potent com la pinya, plàtan, alvocat, mango...
  • Altres menjars ingerits en grans quantitats provoquen un efecte de passivitat i dificultat per actuar. Són els greixos saturats, els formatges salats i secs, els ous, els embotits i la sal.
  • Els aliments que poden ser consumits regularment per equilibrar les emocions i mantenir la bona salut del cos són la fruita seca, les verdures fresques, proteïnes vegetals, cereals i pastes integrals, a més de peixos i mariscs.
Doncs apa, si us ha estrat la gana, “al loro” amb el que trieu i sobretot mengeu amb calma i si podeu, en bona companyia. Bon profit!

Feliç divendres i Feliç Festa major!

1 comentari:

  1. Molt curiós tot el tema de l'alimentació, hi tant! El nostre cos humà és molt savi! Fins hi tot, quan les dones estem embarassades fa que avorrim o ens entusiasmem amb certs aliments! En el meu cas, el cafè, per exemple! Sempre he estat molt cafetera... però quan em vaig quedar embarassada de l'Alèxia el vaig ben avorrir... Només feia que beure tòniques... sense gin, eh?! Bona Festa Major!!!

    ResponElimina