divendres, 13 de juny del 2014



Què és una emoció?

Una emoció s’activa com a resposta a un esdeveniment o estímul  que pot ser real o imaginari, per exemple, veus somriure a un nadó i et genera tendresa i si en el futur recordes la situació se’t pot tornar a generar la mateixa emoció.
Les emocions son innates i provoquen respostes fisiològiques, per exemple si tens por et posaràs a suar, tindràs taquicàrdies…aquesta reacció ens predisposa a actuar, davant la por, fugim. En aquest sentit diem que les emocions son útils i ens ajuden a sobreviure.
Depèn de com sigui la valoració que fem d’aquest esdeveniment produirà emocions positives o negatives. Depenent de la nostra valoració la intensitat d’una emoció serà més o menys forta, cada persona te un estil valoratiu propi que és fruit de la seva experiència i coneixement, per tant podem modificar la forma en que sentim i valorem les emocions mitjançant entrenament.
Una emoció te una durada curta, segons, minuts, hores, com a molt setmanes, els sentiments en canvi tenen una durada més llarga. Un sentiment s’inicia amb una emoció, seria l’emoció feta conscient i pot durar mesos, anys o tota la vida. Per exemple l’enamorament seria l’emoció i l’amor el sentiment.
Hi ha molts tipus de classificacions de les emocions i diferents models i teories al respecte, en educació emocional es diu que hi ha tres grans tipus:
-Emocions Negatives primàries: Por (temor, horror, pànic...), Ira (ràbia, còlera, odi, enveja, rancúnia...), tristesa (frustració, decepció..), Fastig (repugnància, menyspreu...), ansietat (angoixa, desesperació, inseguretat, estres...)
-Emocions negatives socials: vergonya, aquí entrarien la culpabilitat, timidesa...
-Emocions positives: Alegria  (entusiasme, eufòria, diversió, plaer...), amor (acceptació, afecte, tendresa...) i felicitat (benestar, tranquil·litat, pau interior...)
-Emocions ambigües: La sorpresa, ja que pot ser positiva o negativa, inclou emocions com la confusió, admiració, impaciència...
-Emocions estètiques: Aquestes  no apareixen a la majoria de les classificacions però en educació es considera que és molt important potenciar-les, son les que s’experimenten davant d’una obra d’art (ja sigui música, pintura, teatre...)

El tema és apassionant i hi ha moltíssima informació al respecte, si us sembla interessant aniré aprofundint al respecte...



Feliç divendres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada