dijous, 18 de setembre del 2014


Aquesta setmana he rebut un vídeo molt il.lustratiu que fa reflexionar sobre les diferències entre empatia i simpatia.

Segons el diccionari la simpatia és una inclinació afectiva i amistosa entre les persones, generalment espontània i mútua. La simpatia és un procés que ens permet sentir els mateixos estats emocionals que senten els altres, els comprenguem o no.

La simpatia implica una valoració positiva de l'altre, sents simpatia per aquelles persones que “et cauen bé”, mentre que l'empatia, no pressuposa cap valoració de l'altre. Que una persona sigui simpàtica amb tu no vol dir que t’entengui i davant de problemes seriosos una resposta simpàtica no t’ajudarà a sentir-te millor.

La definió que ens dóna el diccionari sobre l’empatia és que es tracta d' un sentiment de participació afectiva d'una persona en la realitat que afecta a un altre, com s’acostuma a dir, l’ empatia consisteix en ser capaç de posar-se en la situació dels altres.

L'empatia va molt més enllà, involucra les nostres pròpies emocions, i per això implica entendre les dels altres. L’empatia és la capacitat per a percebre amb precisió les emocions i sentiments dels altres i d’implicar-se en les seves vivències emocionals, “sentir amb l’altre”, connectar amb la persona i les seves emocions.

Desenvolupar l’empatia és un pas important per desenvolupar la nostra consciència emocional que és un dels pilars de molts models d’intel·ligència emocional, per tant si som capaços de prendre consciència de les nostres emocions i les dels altres serà més fàcil desenvolupar altres competències com la regulació emocional, l’autonomia emocional...i al final això ens portarà benestar, satisfacció i una millor  relació amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Feliç divendres

3 comentaris:

  1. Jo crec que aquí al MAP tenim moltes persones que brillen per la seva empatia, que es posen al lloc de l'altre, que l'escolten, que l'entenen i que l'ajuden. Sobretot, aquests professionals que treballen en atenció directa amb persones amb discapacitat! Tots n'hauríem d'aprendre! Bon cap de setmana!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord Gemma, de fet, ja pensava en ells i elles quan vaig escriure el post!! Mil gràcies

      Elimina
  2. Gràcies pel vídeo, molt ilustratiu...

    A. Fajula

    ResponElimina