divendres, 26 de setembre del 2014

Coaching.si, Coaching.no

Avui en dia el coaching està de moda, per empreses, pel mon de l’esport, a nivell personal….hi ha gent que fa processos de coaching fins i tot per aprimar-se! 
Com en moltes altres disciplines hi ha molt intrusisme professional en aquest camp. 
Perquè...qui pot ser coach?, quan pot ser útil un procés de coaching? Què és el coaching? Intentaré aclarir aquestes preguntes en un parell de posts.
Un procés de coaching és un acompanyament, el coach és un facilitador de canvis en una persona o en un grup.
Per a que el procés funcioni  hi ha d’haver un o varis objectius a assolir, la persona sap què vol però no com aconseguir-ho. Hi ha moltes situacions en que un procés de coaching no és útil o la persona no està preparada per tirar-lo endavant, en aquest cas un bon coach hauria de desestimar el cas i adreçar a la persona al professional que pugui ajudar-la.
El recurs més important d’un coach és la pregunta, mitjançant les preguntes et fa pensar i analitzar com passar a l’acció, una definició que vaig sentir a classe i em va cridar molt l’atenció és que un coach aixeca miralls per a que la persona vegi on s’equivoca, on no i pugui modificar el que calgui per arribar a la seva meta.
Per a que un procés de coaching sigui efectiu hi ha d’haver voluntat de canvi, la persona ha de voler participar, mai pot ser obligatori.
El coach ha de ser una persona molt preparada, normalment amb formació de base en Psicologia, Pedagogia...i a més formació específica en coaching impartida per les escoles oficials, també es requereixen “hores de vol”, és a dir cert nombre de casos supervisats per un expert....per tant coachs de veritat no n’hi ha tants! Amb les xarxes socials i internet és fàcil tenir la informació suficient per a fer la tria d’un bon professional.
Un bon coach ha de tenir moltes eines i recursos per adaptar-se als seu “coachee”, ha de saber connectar amb ell parlar el mateix llenguatge.
Llibres sobre el tema n’hi ha moltíssims, us en recomano un escrit per una de les meves professores: "Coaching para todos” d’Alejandro Fiol i Meritxell Obiols.

La setmana vinent seguim amb el tema...


Feliç divendres

1 comentari: