dijous, 27 de novembre del 2014

Sortir de la rutina per aprendre: l'Outdoor Training


Una de les funcions més importants a fer per un Departament de Gestió de persones és facilitar el desenvolupament continu i el creixement dels professionals que formen part d’una empresa, una de les eines principals per fer-ho és la formació. 

Avui us comentaré una eina que es diferencia del  clàssic curs dins d’una aula, es tracta de l’outdoor training que podríem traduir com a formació a l’aire lliure
L'outdoor training és una modalitat formativa que te l'objectiu de desenvolupar habilitats i aptituds organitzatives en un entorn natural (fora de l’oficina o habitual lloc de treball) mitjançant la reflexió a partir de la realització d’activitats pròpies del joc, els esports d’aventura i altres contextes lúdics.
Les activitats pròpies de l’outdoor training estan estructurades i pautades i conduïdes per un expert/a que facilita l’aparició d’una reflexió sobre conceptes com ara el treball en equip, iniciativa, actituds positives i negatives, problemes en la comunicació, etc...
L’eficàcia formativa d’aquestes accions es basa en proporcionar un context radicalment diferent al qual els participants estan habituats. L’outdoor training suposa un procés de trencament amb la rutina que permet veure des de noves perspectives les estructures grupals i els hàbits del dia a dia. Les situacions desconegudes faciliten l’aparició d’ elements de la personalitat que no solen manifestar-se en l’entorn corporatiu habitual.

Les diverses activitats tenen aspectes en comú:
  • Permetre la discussió i l’elaboració d’estratègies: la discussió grupal permet visualitzar la responsabilitat de tots en el resultat, poden sorgir nous líders... 
  • Els canvis sobtats de les normes del joc permeten veure la reacció i l’adaptació als canvis, es revisen les estratègies antigues i es troben noves formes d’actuar.
  • Cal deixar espai per a la reflexió dels participants: el participant ha de fer una analogia entre l’experiència viscuda i com la pot aplicar a l’àmbit laboral. 
  • El consultor els ofereix un feedback extern, en to constructiu però centrat en les dificultats i les possibilitats de millora. Facilita la reflexió i la transició de la immediatesa de l’experiència a l’analogia laboral.
El 90 per cent dels participants en outdoor training afirma haver millorat el seu rendiment individual i col·lectiu després d’aquestes activitats.
Diversos estudis avalen l’eficàcia pedagògica de les metodologies d’aprenentatge experimental o vivencial, de les quals forma part l’outdoor training.

El passat cap de setmana es va realitzar una activitat conjunta a nivell de tota la Fundació. En alguns aspectes es podria acostar força a un Outdoor training casolà. Amb l’objectiu de cohesionar equips, fomentar les relacions entre persones de diferents serveis, augmentar el sentiment de pertinença i sobretot amb l’objectiu de riure i passar-ho bé, un grup de companys i companyes van organitzar una festa sorpresa a tots aquells i aquelles que ens toca canviar de dècada aquest any. Aquest post va dedicat a tots ells i elles, a tots els assistents i a tots aquells i aquelles que no vàreu poder venir, va ser un dia molt especial ple de nervis i il·lusió. Moltíssimes gràcies per dedicar una part del vostre temps a preparar un acte tan emotiu com el de dissabte. 

Objectiu aconseguit! Sou molt grans!



Feliç (black) divendres!

1 comentari:

  1. Gràcies Marta per dedicar el teu temps a info divendres. Les publicacions que fas són enriquidora i formatives. per la meva part a vegades no aprofito el recurs que tenim, posant excusa del temps.

    ResponElimina