dijous, 6 de novembre del 2014

Et sents emocionalment ben pagat/pagada?

El "salari emocional" és la retribució no monetària que rebem de l’empresa i que complementa el sou en diners. Seria tot allò que ens emportem amb nosaltres a diari, satisfaccions, agraïments, recompenses, nous coneixements... aquelles petites grans coses que ens motiven i ens fan anar cada dia a la feina amb il·lusió i mantenen el nostre compromís amb el que fem.

El salari emocional engloba béns tangibles i intangibles; des d'un simple "enhorabona" quan aconsegueixes algun èxit fins a mesures que puguin fer que el professional creixi o gaudeixi d'uns serveis que van a càrrec de l'empresa. Entre els principals elements de retribució emocional podríem diferenciar dos grans tipus:

Elements intrínsecs (qualitatius): serien aquells que son percebuts pel treballador/a com una recompensa, com ara la satisfacció amb la pròpia feina, el reconeixement, la capacitat per prendre decisions, responsabilitat que implica la pròpia feina, estabilitat de l’empresa...cada persona ho viurà de forma diferent.

Elements extrínsecs (quantitatius): serien elements que el treballador/a percep com un benefici objectiu, aquí ja depèn del que l’empresa hi vulgui invertir. Actualment i degut a la crisi i la congelació dels salaris, moltes empreses apliquen aquests tipus de polítiques per compensar, reconèixer i fer més feliços als treballadors/ores, entre els més valorats trobem:
  • Horari Flexible que permeti conciliar la vida personal amb la laboral (segons diferents estudis és un dels motius més importants pels quals les persones canvien de feina)
  • Teletreball, treballar des de casa. Les noves tecnologies permeten treballar des de qualsevol lloc, la possibilitat de gestionar el propi temps redueix l’estrès i augmenta la productivitat.
  • Formació continuada, és el que més valoren els treballadors/ores més joves que volen créixer i afrontar nous reptes contínuament
  • Programes que potenciïn el desenvolupament
  • Dies de vacances extra (més enllà dels que estipula contracte)
  • Ajuda per a d’educació de fills i filles (llibres de l’escola, activitats extraescolars, casals d’estiu...)
  • Pla de compensació flexible que diferenciï a aquells treballadors que contribueixin més (els més implicats)
  • Assegurança mèdica per a empleats i familiars directes

En resum podríem dir que aplicar polítiques de salari emocional te uns importants beneficis tant per l’empesa com pels treballadors: fidelitza el talent, reforça la implicació, augmenta el compromís i l’orgull de pertinença i flexibilitza l’empresa fent-la més competitiva.

Per posar un exemple personal, un element que per mi te molt valor i considero salari emocional és quan vinc a treballar i tinc un dia d’aquells fluixos...si estic baixa de moral no hi ha res millor que donar una volta per Ocupacional i rebre alguna abraçada, petó o comentari dels nanos, ufff és la millor medecina, i això no te preu!

Feliç divendres

1 comentari:

  1. Pla de compensació flexible...interessant...m'agradaria saber com s'aplica...

    A. Fajula

    ResponElimina