dijous, 21 de maig del 2015

Tu viatges?

Les competències transversals són coneixements i habilitats que apliquem en diferents situacions i cal considerar-les com a part d’un conjunt de competències que, combinades entre elles, et fan més eficient i eficaç a la feina. Les competències transversals ens aporten un important valor afegit i són independents del sector o l’ocupació d’una persona.

Aquestes competències les anem adquirint al llarg de la nostra vida per mitjà d’entorns formals i no formals d’aprenentatge. Potser no en som conscient però quan llegim, mirem una peli, viatgem, o ajudem a la canalla a fer deures estem desenvolupant i posant en pràctica tot un seguit de competències que sens dubte també podrem aplicar a les nostres feines. Moltes vegades son precisament aquest competències transversals les que ens diferencien dels altres i ens fan tenir més o menys èxit. 

En una selecció de personal és relativament fàcil valorar competències especifiques per un lloc de treball (entrevista, proves psicotècniques, dinàmiques...), però les transversals son més genèriques i presents en moltes de les activitats que fem sense ser-ne conscients, per tant, costa més fer-les visibles i valorar-les com es mereixen.

Us posaré un exemple, hi ha una pregunta que jo utilitzo força sovint quan he de seleccionar determinats perfils professionals: Tu viatges? sempre intento esbrinar si la persona viatja i com ho fa. A continuació us detallo algunes de les competències transversals més buscades actualment per les empreses i que acostumen a tenir les persones que viatgen:

  • Capacitat d’organització i planificació: està molt clar, les persones que es munten els seus propis itineraris han de fer un anàlisi i un estudi previ del lloc que volen visitar, planificar l’itinerari, estades, trajectes diaris, gestionar un pressupost...
  • Capacitat de Comunicació: habilitat per comunicar-se fins i tot en altres idiomes, demanar adreces, gestionar conflictes, conèixer noves cultures...
  • Capacitat d’aprenentatge: Un bon viatger està sempre pensant quin serà el pròxim destí, normalment son persones que estudien llengües estrangeres que facilitin la seva relació amb gent d’altres països, llegint guies i blocs de viatge, en resum, sempre estan aprenent i els hi encanta fer-ho.
  • Competències digitals: serien les capacitats tècniques per utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació. Què seria de nosaltres sense internet? Els viatgers de debò tenen la seva pròpia agència de viatges a casa, compren bitllets, hotels, estudien, comparteixen experiències mitjançant blocs, instagram...aquestes habilitats resultaran molt útils en qualsevol lloc de treball!
  • Capacitat de flexibilitat i adaptació: quan viatges moltes vegades has d’improvisar, tenir un pla B per si fa mal temps o per gestionar qualsevol imprevist, competència indispensable en temps de crisi!

En definitiva, moltes de les nostres habilitats i fortaleses s’amaguen en el nostra dia a dia i en les nostres aficions, i en tenim moltes més de les que posem en un currículum!

Feliç divendres!

3 comentaris:

  1. Quan facis la propera entrevista demana:
    1- viatges sol?
    2. amb parella?
    3. amb fills?

    Si escullen la tercera opció, contracta'ls!!! La seva capacitat de planificació, organitazació, paciència, "mà esquerra" està més que contrastada

    A. Fajula

    Felicitats pel bloc. Grand Canyon...que maco

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ja ja Agustí que bo, quanta raó tens ;) mil gràcies

      Elimina
  2. Estic totalment d'acord amb l'Agustí... I 4. l'edat dels fills? Que si són petits, el plus de logística i optimització de l'espai serà espectacular.

    Fas venir ganes de fer un viatget i posar-nos a prova ;)

    ResponElimina