El passat dilluns es va celebrar el dia Mundial de l’Alzheimer, com ja sabreu es tracta d’una malaltia degenerativa que va destruint les neurones provocant la pèrdua progressiva de la memòria i altres capacitats cognitives. La majoria dels pacients no responen bé a les medicacions i els experts estan d’acord en que la millor forma de tractar l’Alzheimer és la prevenció.
Els propers dos posts els dedico a la memòria, la nostra gran caixa de records que ens fa ser qui som i que cal cuidar com el tresor més gran de la nostra vida.
La memòria es la capacitat d’adquirir, emmagatzemar i recuperar informació, sense memòria no seriem capaços de pensar, percebre, fixar la nostra atenció...no podríem expressar les nostres idees ni tindríem una identitat personal.
Existeixen 3 grans tipus de memòria:- Memòria sensorial: Registra la informació que prové de l’exterior mitjançant els nostres sentits, explora les característiques físiques dels estímuls, imatges, sons, olors, gustos, el tacte, te una breu durada i transmet la informació a la memòria a curt termini.
- Memòria a curt termini: La informació emmagatzemada a la memòria sensorial es transfereix en part a la memòria a curt termini. És la memòria activa, la de treball, és aquella informació que perds ràpidament si algú et distreu. La seva funció es organitzar i analitzar les dades i interpretar les nostres experiències. La seva capacitat és limitada (es diu que podem retenir uns 7 elements tot i que aquesta capacitat es pot entrenar) i es recorda poc temps entre 18 y 20 segons (dependrà de com es presenta la informació, de forma lògica i organitzada es recorda més temps).
- Memòria a llarg termini: Emmagatzema els nostres coneixements, els nostres records autobiogràfics i també el llenguatge i els significats dels conceptes. Aquí la informació està ben organitzada per tal de poder-hi accedir quan sigui necessari. Tot el que aprenem passa primer per la memòria a curt termini i després va cap a la memòria a llarg termini on s’emmagatzema, si necessitem aquesta informació caldrà activar-la i portar-la de nou a la memòria a curt termini, seria com una biblioteca on hi anem a buscar allò que ens fa falta, cal que estigui ben classificat i organitzat. Te una capacitat il•limitada, és una estructura d’emmagatzematge permanent i els seus continguts es poden mantenir durant minuts, anys o tota la vida.
Per aquest cap de setmana dues propostes relacionades amb el tema, per una banda el documental “Bicicleta, cullera, poma” que recull el procés de la malaltia i la lluita de Pasqual Maragall, i una peli “Sempre Alice” (Still Alice) amb la brillant interpretació de Julianne Moore que es posa a la pell d’una dona diagnosticada d’Alzheimer d’inici precoç.
Us deixo l'enllaç als trailers:
Al proper post veurem com cuidar i exercitar la nostra memòria...no t’oblidis de llegir-lo!
Feliç divendres
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada