Perquè oblidem? L’oblit és la impossibilitat d’accedir als continguts de la nostra memòria. Aquest fet pot estar provocat per múltiples causes: una lesió o degeneració, un mecanisme de defensa, hàbits poc saludables, mala alimentació...
Què podem fer per cuidar la nostra memòria? No s’hi val la tècnica del post-it, l’agenda del mòbil amb la corresponent alarma, canviar-se l’anell de dit o escriure’s a la pròpia ma...hauríem d’intentar prescindir en la mesura del possible d’aquestes ajudes i exercitar de debò la nostra memòria, a la llarga serà un gran benefici per la nostra salut.
Cal dir que hi ha molts factors que influeixen el nostre record, l’estat d’ànim, el lloc on ens trobem, les interferències que hi hagi...però hi ha certs aspectes que ens poden ajudar:
-El primer i més important, portar un estil de vida saludable:
- Fer exercici, l’activitat física protegeix el cervell, hi ha estudis que defensen que fer exercici físic de forma regular desenvolupa l’hipocamp (una part del cervell que juga un paper fonamental en la memòria a curt i llarg termini)
- Menjar sa, està comprovat que components com els àcids omega 3 ajuden a reparar les neurones i endarrereixen el deteriorament cognitiu, per tant cal menjar molt peix blau, verdures de fulla fosca, nous...
- Dormir tant com es pugui (aquesta és la més fàcil)
-Aprendre coses noves. És importantíssim que el nostre cervell estigui sempre aprenent, un idioma, una coreografia, nous conceptes...reptes que el mantinguin actiu, desenvolupant i mantenint així les nostres capacitats. Un estudi científic fet amb taxistes va demostrar que aquells que van haver d’aprendre els mapes de la cuitat sense ajuda d’un GPS van desenvolupar més la part del cervell associada amb la memòria espacial.
-Exercicis pel cervell com ara fer Sudokus, memoritzar llistes de paraules (la llista de la compra per exemple) llegir en veu alta, canviar la ruta habitual de camí a casa o a la feina. A la xarxa trobareu molts jocs per ordinador o consoles que tenen aquesta funció de gimnàs per la memòria.
-Utilitzar Recursos mnemotècnics, trucs per a recordar millor:
- Donar sentit a allò que hem de recordar, serà més fàcil que si ho fem de forma mecànica
- Organitzar la informació també ajuda, combinar paraules, agrupar-les, etc.
- Associar allò que volem recordar amb quelcom que ja sabem també és molt útil
- Elaborar una història o un relat amb el que has de recordar, posar-hi imatges, música, rimes...
Bé, i ja sabeu que hi ha una tècnica que no falla mai...què era? Ai si, com deia la meva àvia cues de pansa!!
Recordeu com es deia aquest peix?
Feliç divendres
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada