dijous, 28 de gener del 2016

Ufff no tinc temps!

Aquesta és una d’aquelles expressions que sempre m’han generat cert malestar intern. Què vol dir no tenir temps? Tots tenim el mateix temps, no? 24 hores al dia, igual per tothom,  però la veritat és que alguns el gestionen millor que altres, aquí es troba la diferència. Com administrem el nostre dia, com li traiem el màxim profit és la clau per poder arribar a tot.
Aquesta setmana he tingut l’oportunitat d’assistir a una formació per organitzar-se més i millor amb la gestió per tasques amb MS Outlook (gràcies Agustí) ha estat una bona ocasió per reflexionar i analitzar la gestió del meu propi temps i crec que n’he tret unes quantes idees i conclusions:
  • Cal dedicar diàriament un temps a organitzar-se: la planificació seria una de les normes principals, sigui quina sigui l’eina que utilitzes, tant si ets “agendero/a” com si ets “tecnològic”. Com diu l’Agustí Fajula cal reservar una estona del dia per reunir-te amb tu mateix pensar i organitzar-te
  • Ordenar per prioritat i urgència (sempre hi ha tasques que poden esperar)
  • Gestionar els propis nivells d’energia, jo estic a tope al matí a primera hora, és quan intento fer les tasques més complicades o que requereixen més concentració
  • Aprendre a dir no (és difícil però amb una mica de ma esquerra és possible)
  • Minimitzar les distraccions
  • Reservar sempre una part del dia per fer aquelles activitats que t’omplen fora de la feina (encara que a vegades costa compaginar-ho amb la família, sempre hi ha fòrmules per trobar el moment i segur serà un temps molt ben invertit)
  • Fer exercici (si pot ser a diari) carrega les piles i fa salut
  • Aprendre a relaxar-se també és una bona inversió, et permet centrar-te en tot el que fas i ser més efectiu
  • Monotasking vs multitasking, molt s’ha escrit sobre aquest tema, les coses les fas una a una o ets capaç de fer vàries coses alhora? Aquí podríem discutir hores i hores, cadascú sap com funciona millor i quines son les seves limitacions però en general els experts opinen que és més efectiu i profitós fer una tasca darrera l’altre

Si tens la sensació d'estar estressat i penses que no pots amb tot és moment per canviar els hàbits i començar a treballar (i a viure) diferent.

I recorda...si no et funciona el que fas, mou-te! No ets un arbre ;)

Feliç divendres!
Foto: The Dark Hedges (Northern Ireland) un dels indrets més màgics del planeta



















dijous, 21 de gener del 2016

Noves modalitats de formació (segona part)

En una societat amb tanta pressa com la nostra, el temps és un tresor i cada vegada el valorem i el gestionem millor. Per aquest motiu cada vegada que volem fer una formació presencial ens ho pensem molt, analitzem el temari a fons, busquem informació dels formadors, consultem experiències prèvies i som cada vegada més exigents (si no ho feu us ho aconsello, hi ha molt intrusisme en aquest món)

Una alternativa cada vegada amb més pes és la formació on-line. Es tracta d’un recurs que ha anat evolucionant de la ma de les noves tecnologies arribant a estar a l’alçada de la formació presencial. Mitjançant videoconferència pots tenir a casa o a la feina els experts més qualificats, interactuar amb els companys, resoldre dubtes, consultar material didàctic, etc. Estalviar temps és també estalviar diners i per això les empreses opten per aquesta modalitat cada vegada més.

Però en realitat què funciona millor? Cursos on line o presencials? Doncs la pràctica ens diu que es tracta de canals que no s’exclouen entre ells sinó que son complementaris
La tendència actual va més enllà i combina diferents modalitats. Es tracta d’accions formatives que consten d’unes hores presencials, treball en línia, ús de xarxes per compartir coneixement, treball col·laboratiu, etc. S’ha comprovat que aquest tipus de formació és més rica i variada,  te un major impacte i l’aprenentatge es manté més temps, a més, es redueixen els costos i fa que la proposta formativa sigui més atractiva augmentant així la motivació i aprofitament per part dels participants.

La veritat és que els que vivim lluny de les grans ciutats agraïm moltíssim la possibilitat d’accedir a formacions interessants sense haver-nos de desplaçar gaire, si no et falla internet pots assistir des de casa a les principals Universitats i participar d’una classe via skype amb experts de tot el món, demanar dubtes, fer aportacions, conversar amb companys...amb sinceritat us diré que a mi m'encanta assistir personalment als cursos, em flipen les aules, veure com es mou el profe,  les pissarres, els debats amb els companys i és clar, les estones de cafè al bar (espai indispensable en tota formació presencial)

I tu què prefereixes?


Feliç divendres!

dijous, 14 de gener del 2016

Noves modalitats de formació (primera part)

Ara que comença l’any és moment de pensar tot allò que volem aprendre i millorar, època de recerca de cursos, tallers, nous projectes...la formació (com tot) està canviant. Un bon exercici previ és analitzar els recursos que ja utilitzem per aprendre i estar informats.
La formació i l’aprenentatge no es troben només en un entorn formal com pot ser l’escola o la universitat, cada persona viu en un sistema determinat i aquest condiciona i ens ensenya de forma inherent al llarg de la nostra vida. Amb les noves tecnologies de la informació aquests entorns personals d’aprenentatge s’han ampliat i enriquit i a vegades no som conscient de com ens influeixen.
Estem parlant d’un concepte anomenat PLE (Personal Learning Environment) o Entorn Personal d’ Aprenentatge,  es tracta d’ una idea que va sorgir l’any 2004 i que s’ utilitza per a referir-se al conjunt d’ eines, serveis i connexions que utilitzem per adquirir noves competències.
Analitzar el nostre PLE ens permetrà dirigir el propi aprenentatge informal estalviant temps i recursos. Les xarxes socials, els blocs, wikis, llibres, televisió, escola, universitat, companys de feina...son algunes de les nostres fonts quan necessitem informació. És interessant pensar quines son les nostres per saber si son realment útils i si cal aprofundir més en el seu funcionament. Això ens permetrà veure amb més claredat quina és la formació que no tenim en el nostre entorn i cal cercar a fora. 

Tots tenim les nostres preferències segons el nostre estil d’aprenentatge, si som més visuals utilitzarem uns canals diferents a si preferim la informació de forma auditiva o cinètica:
  • Estil visual d’aprenentatge, mostren preferència per informació en forma d’ imatges, vídeos, televisió, esquemes mentals, mapes, dibuixos... 
  • Estil auditiu: son persones que aprenen millor si la informació es presenta en forma de música, gravacions, radio, vídeos, àudios ...
  • Estil cinètic: persones que prefereixen estar en moviment per aprendre (no aguanten gaire estona asseguts en una cadira) s’estimen més aprendre mitjançant l’acció com per exemple: participant en dinàmiques, jocs amb moviment, videojocs, interaccions amb altres persones o coses, simulacions, role playings,  interacció en xarxes socials...

Quin diries que és el teu estil? Quin és el teu PLE? Series capaç de dibuixar-lo? Aquí us deixo el meu a dia d’avui ja que això canvia tan ràpid com el nostre propi entorn.


Feliç divendres!