Noves modalitats de formació (primera part)
Ara que comença l’any és moment de pensar tot allò que volem aprendre i millorar, època de recerca de cursos, tallers, nous projectes...la formació (com tot) està canviant. Un bon exercici previ és analitzar els recursos que ja utilitzem per aprendre i estar informats.
La formació i l’aprenentatge no es troben només en un entorn formal com pot ser l’escola o la universitat, cada persona viu en un sistema determinat i aquest condiciona i ens ensenya de forma inherent al llarg de la nostra vida. Amb les noves tecnologies de la informació aquests entorns personals d’aprenentatge s’han ampliat i enriquit i a vegades no som conscient de com ens influeixen.
Estem parlant d’un concepte anomenat PLE (Personal Learning Environment) o Entorn Personal d’ Aprenentatge, es tracta d’ una idea que va sorgir l’any 2004 i que s’ utilitza per a referir-se al conjunt d’ eines, serveis i connexions que utilitzem per adquirir noves competències.
Analitzar el nostre PLE ens permetrà dirigir el propi aprenentatge informal estalviant temps i recursos. Les xarxes socials, els blocs, wikis, llibres, televisió, escola, universitat, companys de feina...son algunes de les nostres fonts quan necessitem informació. És interessant pensar quines son les nostres per saber si son realment útils i si cal aprofundir més en el seu funcionament. Això ens permetrà veure amb més claredat quina és la formació que no tenim en el nostre entorn i cal cercar a fora.
Tots tenim les nostres preferències segons el nostre estil d’aprenentatge, si som més visuals utilitzarem uns canals diferents a si preferim la informació de forma auditiva o cinètica:
- Estil visual d’aprenentatge, mostren preferència per informació en forma d’ imatges, vídeos, televisió, esquemes mentals, mapes, dibuixos...
- Estil auditiu: son persones que aprenen millor si la informació es presenta en forma de música, gravacions, radio, vídeos, àudios ...
- Estil cinètic: persones que prefereixen estar en moviment per aprendre (no aguanten gaire estona asseguts en una cadira) s’estimen més aprendre mitjançant l’acció com per exemple: participant en dinàmiques, jocs amb moviment, videojocs, interaccions amb altres persones o coses, simulacions, role playings, interacció en xarxes socials...
Quin diries que és el teu estil? Quin és el teu PLE? Series capaç de dibuixar-lo? Aquí us deixo el meu a dia d’avui ja que això canvia tan ràpid com el nostre propi entorn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada