dijous, 26 de gener del 2017

Cursos gratis!

Ja hem parlat en vàries ocasions del gran canvi que han suposat les noves tecnologies en les nostres vides. Una de les àrees on més han incidit és en la formació. Mica en mica les nostres escoles i universitats van canviant la seva metodologia per alinear-la amb tots els avenços que van sorgint de forma continuada. Chromebooks, netbooks, portàtils, moodles, núvols, tablets, smartphones...son presents al nostre dia a dia dins i fora de les aules. Ja no només aprenem dins d’un espai físic sinó que ho fem a qualsevol lloc, en qualsevol moment, amb diferents idiomes, no hi ha fronteres.

Fa uns anyets vaig escriure sobre una modalitat de cursos gratuïts on line, els M.O.O.C (Massive Open Online Courses). Son cursos online oferts per universitat de tot el món (algunes molt prestigioses)en obert i accessibles per a tothom i la majoria de vegades no costen ni un cèntim. Els Mooc van guanyant terreny i nous usuaris amb perfils diversos. 
Es tracta de cursos semblants als online tradicionals. Tenen un temari, uns objectius, formadors qualificats, material complementari en forma de lectures i vídeos, fòrums de discussió amb altres alumnes, treballs complementaris, avaluació, certificat d’aprofitament...i fins i tot alguns ofereixen la possibilitat de consultar als formadors. La diferència es troba en el caràcter obert i per tant massiu d’aquests cursos on poden coincidir milers d’alumnes de tot el món al mateix temps creant dinàmiques ben diferents que no es donen en grups reduïts i homogenis. 
Es tracta d’una nova forma d’aprenentatge col·laboratiu en la meva opinió molt rica precisament per aquesta gran diversitat de participants. Universitats de prestigi i formadors experimentats posen a la nostra disposició cursos de temàtiques ben variades i el gran nombre de públic que ténen els atorga prestigi a nivell mundial.
Us proposo algunes webs que podríeu visitar per fer una ullada a l’oferta formativa (n’hi ha moltes més), us hi podeu subscriure i rebreu informació puntual de tot el que van fent. La Marta Rudé n’acaba de fer un amb Miríada sobre posicionament web amb el suport de la Uvic i docents de primer ordre, n’ha quedat molt satisfeta. Gràcies per compartir-ho Marta. Jo en vaig fer un amb Coursera sobre creativitat també molt interessant, i vosaltres i ho heu provat?

Feliç divendres! (deixo links)


dijous, 19 de gener del 2017

365 dies per estrenar (segona part)


Està clar que el primer que s’ha de fer per començar alguna cosa és precisament això, començar. El primer pas és sempre el més difícil i per tant el més important, és el moment en que adquireixes un compromís de canvi amb tu mateix que et motivarà a seguir.

Alguns trucs que ens poden ajudar:
  • Defineix molt bé el que vols aconseguir i per quins motius, de forma específica. Per reforçar-ho pots escriure'l i anar fent el seguiment. Millor marcar-te objectius petits que un de molt gran i poc realista. Exemples concrets: perdre 2 kilos, no picar entre hores, llegir un llibre cada mes, fer esport mínim 3 dies a la setmana...
  • Compartir els teus objectius amb els que t’envolten també ajuda, fa més formal el repte i suposa certa pressió extra per aconseguir-ho. Una opció és també iniciar el repte amb una altra persona, pot ser més agradable i motivador
  • Pensar en els beneficis que tindrà el nou hàbit en la nostra vida
  • Cada setmana fer revisió, com t'ha anat, com t’has sentit, quines dificultats has trobat.... Tenir un petit diari on apuntar els teus progressos és realment útil crec que registrar-ho per escrit ajuda, motiva i augmenta el compromís
  • Si és necessari modifica l’objectiu, hem de ser flexibles quan amb la pràctica experimentem la viabilitat o no del que ens havíem plantejat
  • Per cada pas que aconsegueixis et mereixes un premi petit o gran, qui millor que un mateix per reconèixer l’esforç propi. Un trosset extra de xocolata, un cine, una pelu o un jerseiet nou...perquè tu ho vals!! I si fallem algun dia mirar de no ser massa durs amb nosaltres mateixos
Cal recordar que el factor clau de l’èxit és la constància. També son importants la motivació i la força de voluntat però sense estabilitat i continuitat no ens portaran enlloc. La motivació canvia al llarg del temps, es relaciona amb les nostres emocions i estat d’ànim i per tant no és estable i la força de voluntat també és variable per tant el factor determinant serà la constància.

Hi ha una frase que m’encanta i que que resumeix aquest post a la perfecció i diu “no s’ha de ser excel.lent per a començar però has de començar per a ser excel.lent"


Feliç divendres!






















"Estrenant diari"

dijous, 12 de gener del 2017

365 dies per estrenar (1ª part)

Quan comença un nou any ens fem noves promeses de canvi, bons propòsits  i nous objectius. La sensació de tenir 365 dies per davant ens motiva a aprendre coses noves, a aprimar-se, fer més esport, menjar més sa, fer un viatge, passar més temps amb la família...petites o grans fites que a vegades no acabem de fer realitat. 

Canviar un hàbit o crear-ne un de nou és difícil, requereix constància i compromís.
L’hàbit és un comportament que anem repetint fins que el fem de forma inconscient, gairebé es torna automàtic. Tenim hàbits bons i no tan bons, saludables o tòxics. Per a la formació d’un hàbit s’han de donar tres factors:
  • Recordatori: és  l’estímul que inicia el comportament (per exemple, sona el despertador al matí)
  • Rutina: és l’acció que fem tot seguit  (em llevo i vaig directe a la cafetera)
  • Recompensa: seria el benefici que obtenim al realitzar l’acció (em començo a despertar)

Repetint aquest patró amb el temps es converteix en automàtic i el fem sense pensar, com un robot.  Els hàbits son recursos del nostre cervell per alliberar espai mental i ser més eficient, si haguéssim de pensar en cada acció que fem, com la fem i perquè...ens explotaria el cap!
Hi ha moltes investigacions sobre quant temps es necessita per incorporar un hàbit nou, la majoria proposa que 21 dies son els que ens fan faltar per canviar. El que  tenen en comú els estudis és la definició del cervell com un òrgan modelable que pot aprendre sigui quina sigui la seva edat, tot nou aprenentatge o experiència viscuda reconfigura el nostre mapa cerebral, per tant mai és tard per començar! 

El que també està clar és que si el nou hàbit no està lligat a un valor important per a tu, serà impossible assolir-lo, hi has de creure, ha de tenir un sentit. Normalment els mals hàbits o poc saludables son  més fàcils d’adquirir ja que a curt termini produeixen plaer, els “bons” requereixen de més constància i paciència però els beneficis que aporten a llarg termini seran molt positius. 
La setmana vinent veurem algunes pistes de per on començar. Ja heu pensat en tot allò que us agradaria canviar o aconseguir el 2017? 
Feliç divendres!





















"Sobrevolant l'Atlàntic"