dijous, 26 de gener del 2017

Cursos gratis!

Ja hem parlat en vàries ocasions del gran canvi que han suposat les noves tecnologies en les nostres vides. Una de les àrees on més han incidit és en la formació. Mica en mica les nostres escoles i universitats van canviant la seva metodologia per alinear-la amb tots els avenços que van sorgint de forma continuada. Chromebooks, netbooks, portàtils, moodles, núvols, tablets, smartphones...son presents al nostre dia a dia dins i fora de les aules. Ja no només aprenem dins d’un espai físic sinó que ho fem a qualsevol lloc, en qualsevol moment, amb diferents idiomes, no hi ha fronteres.

Fa uns anyets vaig escriure sobre una modalitat de cursos gratuïts on line, els M.O.O.C (Massive Open Online Courses). Son cursos online oferts per universitat de tot el món (algunes molt prestigioses)en obert i accessibles per a tothom i la majoria de vegades no costen ni un cèntim. Els Mooc van guanyant terreny i nous usuaris amb perfils diversos. 
Es tracta de cursos semblants als online tradicionals. Tenen un temari, uns objectius, formadors qualificats, material complementari en forma de lectures i vídeos, fòrums de discussió amb altres alumnes, treballs complementaris, avaluació, certificat d’aprofitament...i fins i tot alguns ofereixen la possibilitat de consultar als formadors. La diferència es troba en el caràcter obert i per tant massiu d’aquests cursos on poden coincidir milers d’alumnes de tot el món al mateix temps creant dinàmiques ben diferents que no es donen en grups reduïts i homogenis. 
Es tracta d’una nova forma d’aprenentatge col·laboratiu en la meva opinió molt rica precisament per aquesta gran diversitat de participants. Universitats de prestigi i formadors experimentats posen a la nostra disposició cursos de temàtiques ben variades i el gran nombre de públic que ténen els atorga prestigi a nivell mundial.
Us proposo algunes webs que podríeu visitar per fer una ullada a l’oferta formativa (n’hi ha moltes més), us hi podeu subscriure i rebreu informació puntual de tot el que van fent. La Marta Rudé n’acaba de fer un amb Miríada sobre posicionament web amb el suport de la Uvic i docents de primer ordre, n’ha quedat molt satisfeta. Gràcies per compartir-ho Marta. Jo en vaig fer un amb Coursera sobre creativitat també molt interessant, i vosaltres i ho heu provat?

Feliç divendres! (deixo links)


3 comentaris:

  1. Eeeei, de res! Molt recomanable. Només cal constància i ganes d'aprendre! Aviat en faré algun altre :)

    ResponElimina
  2. N'afegeixo un altre: https://www.khanacademy.org/

    He estat anys subscrit però no n'he arribat a fer mai cap.

    ResponElimina