dijous, 12 de gener del 2017

365 dies per estrenar (1ª part)

Quan comença un nou any ens fem noves promeses de canvi, bons propòsits  i nous objectius. La sensació de tenir 365 dies per davant ens motiva a aprendre coses noves, a aprimar-se, fer més esport, menjar més sa, fer un viatge, passar més temps amb la família...petites o grans fites que a vegades no acabem de fer realitat. 

Canviar un hàbit o crear-ne un de nou és difícil, requereix constància i compromís.
L’hàbit és un comportament que anem repetint fins que el fem de forma inconscient, gairebé es torna automàtic. Tenim hàbits bons i no tan bons, saludables o tòxics. Per a la formació d’un hàbit s’han de donar tres factors:
  • Recordatori: és  l’estímul que inicia el comportament (per exemple, sona el despertador al matí)
  • Rutina: és l’acció que fem tot seguit  (em llevo i vaig directe a la cafetera)
  • Recompensa: seria el benefici que obtenim al realitzar l’acció (em començo a despertar)

Repetint aquest patró amb el temps es converteix en automàtic i el fem sense pensar, com un robot.  Els hàbits son recursos del nostre cervell per alliberar espai mental i ser més eficient, si haguéssim de pensar en cada acció que fem, com la fem i perquè...ens explotaria el cap!
Hi ha moltes investigacions sobre quant temps es necessita per incorporar un hàbit nou, la majoria proposa que 21 dies son els que ens fan faltar per canviar. El que  tenen en comú els estudis és la definició del cervell com un òrgan modelable que pot aprendre sigui quina sigui la seva edat, tot nou aprenentatge o experiència viscuda reconfigura el nostre mapa cerebral, per tant mai és tard per començar! 

El que també està clar és que si el nou hàbit no està lligat a un valor important per a tu, serà impossible assolir-lo, hi has de creure, ha de tenir un sentit. Normalment els mals hàbits o poc saludables son  més fàcils d’adquirir ja que a curt termini produeixen plaer, els “bons” requereixen de més constància i paciència però els beneficis que aporten a llarg termini seran molt positius. 
La setmana vinent veurem algunes pistes de per on començar. Ja heu pensat en tot allò que us agradaria canviar o aconseguir el 2017? 
Feliç divendres!





















"Sobrevolant l'Atlàntic"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada