dijous, 9 de febrer del 2017

Com estimes? (primera part)

S’acosta el dia mundial de l’amor i toca parlar d’aquest sentiment tan potent que sens dubte és el motor de les nostres vides.

Des de Freud, la Psicologia ha estudiat l’amor i el seu efecte en les persones però la majoria de vegades els estudis es centraven en la vessant més patològica, els amors “fatals”, les dependències emocionals, complex d’Edip, Electra, etc... 
No va ser fins l’any 1986 que el psicòleg americà Robert Sternberg va anar més enllà amb la seva Teoria triangular de l’amor que explica les diferents tipologies d’amor i la seva composició.

Segons l’autor l’amor és una relació interpersonal amb tres ingredients:
  • Intimitat: inclou sentiments de proximitat i connexió emocional que promouen el vincle afectiu en la parella. Preocupar-te pel benestar de l’altre, compartir somnis, pors,  sentir empatia. Requereix un temps de relació per a que aparegui.
  • Passió: reflecteix un estat d’intens desig sexual i d’unió física entre les dues parts, pot aparèixer just al primer moment que veus una persona, el que diuen "amor a primera vista"
  • Compromís: seria la intenció de les parts de mantenir l’amor i continuar amb la relació al llarg del temps, també necessita que coneguis bé a la parella.

Segons la teoria d’Sternberg, les relacions amoroses evolucionen des de la passió al compromís, desenvolupant la intimitat progressivament i mantenint o no la passió al llarg del temps. 

Aquests tres components formen un triangle i de la seva combinació apareixen set tipus d’amor. Les parelles es troben en un d’aquests set estadis i poden evolucionar d’un a l’altre. Segons l’autor és poc probable que una relació basada només en un component es mantingui en el temps, com a mínim hi ha d'haver dos d'aquests ingredients per a que la cosa rutlli.
El proper dia veurem com es combinen aquests components donant com a resultat els 7 tipus d’amor, feliç divendres i estimeu molt!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada