Com estimes? (segona part)
Com ja comentàvem la setmana passada, en funció de la presència o no de cada component (intimitat+passió+compromís) Robert Sternberg va establir set tipus d’amor:
- Afecte: quan només hi ha el component de la intimitat. Seria l’amor que sentim per un amic, hi ha vincle i proximitat però no hi ha passió física ni compromís a llarg termini.
- Enamoriscament (caprici): només hi ha passió. Seria l’amor a primera vista, el típic “flechazo”, hi ha un intens desig sexual però no d’intimitat ni compromís (en un primer moment) es dóna habitualment a les primeres fases de les relacions però si no es desenvolupa algun dels altres pilars no avança en el temps,.
- Amor vuit: es dóna quan només compromís. Es característic de les unions per conveniència o dels matrimonis que amb els temps han perdut la passió i la intimitat. Hi ha un interès per mantenir la relació però els membres de la parella ja no senten res l’un per l’altre.
- Amor romàntic: apareix si hi ha passió i intimitat. És l’amor propi d’una parella ben avinguda. És característic de la primera època d’una relació quan encara no es pensa massa en el futur i no s’ha desenvolupat el compromís.
- Amor sociable: resulta quan hi ha intimitat i compromís. És característic de molts matrimonis de llarga durada. La passió sexual ha desaparegut (o quasi) però hi ha afecte, confiança i compromís. És un tipus d’amor que pot durar molt temps però s'ha de cuidar per a que no desaparegui la intimitat o el compromís (quan hi ha infidelitat) ja que podria suposar el seu final.
- Amor fatu: si tenim passió i compromís es dóna aquest tipus d’amor mancat d’intimitat (vuit) això fa que la relació sigui poc sòlida i inestable.
- Amor consumat: si tenim tots els ingredients, passió, intimitat i compromís. És l’ideal al que tota parella aspira, arribar-hi pot ser fàcil però no ho és mantenir-ho en el temps, implica molta feina i dedicació.
Segons l’autor les parelles fluctuen d’un tipus a un altre d’amor al llarg del temps i també pot passar que la percepció de com és una relació sigui diferent en cada membre de la parella, precisament aquesta diferència podria portar la relació al fracàs.
Ni l’autor ni ningú te la certesa de com és o hauria de ser l’amor ideal. No hi ha fórmules màgiques ni secrets, quan trobes aquella persona que et completa i fa sorgir la millor versió de tu mateix, no la deixis escapar.
Us deixo l'esquema del Triangle de l'amor de Sternberg. Feliç divendres!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada