dijous, 8 de juny del 2017

Un lloc per cada cosa

T’agrada l’ordre? és d’aquelles persones que no suporten tenir la casa o la taula de treball feta un cristo? La veritat és que viure en un entorn on tot està ordenat, ben posat i al seu lloc te molts beneficis.
L’ordre  exterior ens aporta ordre mental i ens fa sentir que tenim el control, ens dóna seguretat i ens fa estar més tranquils.

Existeix una metodologia japonesa que molts coneixereu per augmentar l’ordre i l’eficiència en el lloc de treball, el mètode de les 5S.  Va néixer als anys 60 a l’empresa Toyota amb l’objectiu d’aconseguir tenir els llocs de treball de tota l’empresa ben organitzats, ordenats i nets de forma permanent.  Les 5S s’aplica a moltes organitzacions industrials, de serveis, centres sanitaris, socials, educatius , etc. El mètode va ser adaptat posteriorment a occident amb el nom de “Lean manufacturing” o “just in time”

Les 5S son les inicials en japonès de les 5 fases del mètode:
  • Seiri: classificació, diferenciar entre allò que necessites i deses i el que no necessites i pots llençar. Un dels problemes que tenim molts de nosaltres és que no ens agrada llençar les coses però al final n’acumulem tantes que no sabem que fer-ne!
  • Seiton: Organitzar de forma lògica les coses necessàries, amb criteris clars i pràctics. Per exemple el que fem servir més posar-ho a prop
  • Seiso: Neteja, tenir el lloc de treball net i endreçat
  • Seiketsu: Normalització, posar normes senzilles per tal de mantenir les tres primeres 3s i així prevenir el desordre
  • Shitsuke: Hàbit, s’ha de ser constant i mantenir l’ordre de forma permanent. Convertir l’ordre en una forma de treballar

Beneficis d’aquest sistema:
  • Aquest ordre augmenta la productivitat, no perds el temps buscant el que necessites
  • Milloren les condicions de treball, és més agradable treballar en un lloc net i ordenat
  • L’entorn de treball serà més segur i s’evitaran accidents
  • Es pot aplicar a qualsevol tipus de feina i també a l’àmbit personal
L’ordre en general és una actitud, una forma de fer i de viure i una competència que ens hem de treballar al llarg de les nostres vides. 

Us deixo una frase que sempre em deia el meu pare, feliç divendres!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada