dijous, 11 de gener del 2018

Pell de gallina

Vas conduint un matí d’hivern cap a la feina, és fosc però mica en mica va sortint el sol i el cel es torna rosa, brillant,  i pares el cotxe per poder mirar-lo atentament i mentre va canviant de color sents una emoció estranya, com d’admiració per tanta bellesa i la pell se’t posa com la d’una gallina sense plomes. Has sentit mai una cosa semblant?
Un paisatge, una cançó, una carícia, una olor, un record...tenen un efecte directe en les nostres emocions que moltes vegades es manifesta físicament amb la coneguda “pell de gallina”. Perquè ens passa?

La pell de gallina és una reacció corporal associada al fred i a emocions intenses. Quan ens exposem a temperatures baixes la superfície pilosa del nostre cos reacciona amb l’erecció d’un petit muscle que al contraure’s crea una capa d’aire al voltant del cos amb la funció de protegir-lo del fred. 
Podríem dir que aquest fenomen és un vestigi evolutiu que recorda la pell de les aus sense plomes. Els científics diuen que heretem la pell de gallina com a reacció a situacions que ens causen emociones extremes. L’adrenalina també intervé en aquesta reacció que a més pot anar acompanyada d’augment de la pressió sanguínia, tremolors, suor a les mans...

Un curiós estudi de la Universitat de Harvard va demostrar que aquelles persones que experimenten pell de gallina escoltant determinada música tenen un cervell “especial”. El científic Matthew Sachs va realitzar escàners cerebrals a un grup de persones que a l’escoltar determinades cançons sentien aquesta sensació o altres semblants com “un nus a la gola”. Va descobrir que aquestes tenien estructures cerebrals diferents, concretament, un volum més dens de fibres que connecten el còrtex auditiu amb àrees que processen emocions i que per aquesta raó aconseguien vincular-se amb més facilitat. La conclusió de l’estudi va ser que les persones que experimenten pell de gallina o altres reaccions emocionals o físiques semblants tenen  la capacitat d’experimentar més i més fortes emocions que la resta de persones.

Us desitjo un 2018 ple de moments “gallina de piel”

Feliç divendres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada