Què tal el dia?
Hi ha dies més tranquils que altres però sovint situacions inesperades, desagradables o excitants ens provoquen emocions més o menys intenses que hem de gestionar. A vegades a la feina no tot va com una rosa i ens toca gestionar temes delicats que provoquen enuig, ira, o directament que ens posen de mala llet. El repte és, com ho afrontem per a que no ens afecti massa ni ens bloquegi?
Veiem algunes característiques d'aquesta emoció:
- La ira és una emoció bàsica però complexa (és l’expressió d'altres emocions) i universal , es dona en totes les cultures i societats del mon.
- L’enuig, la ràbia i per últim la ira apareixen quan alguna cosa no ens va bé, ens ofenen, ens fereixen...i és la forma que tenim de reivindicar la nostra postura, de posar-nos en valor i defensar els nostres interessos. Per tant, te una funció, el problema és quan s’expressa de forma desmesurada
- És una de les emocions que més ens costa de controlar
- Ens fa respondre de forma intensa i ens pot fer perdre el control dels nostres actes provocant uns danys que poden ser irreparables, tant a nosaltres mateixos com als altres
- Quan la ira s’insta.la com a resposta habitual es pot convertir en agressivitat i això pot ser una veritable problema per a conviure o treballar amb altres persones
Com ho fem per controlar aquestes situacions i que no se’ns en vagi la pinsa? Tots tenim truquets per controlar “el pronto” per exemple:
- Respira, en serio, respirar va molt bé, mentre respires fas disminuir l’impacte físic de la ràbia
- Ves a fer un volt, surt, estira les cames, camina, apartar-se de la situació rebaixa la nostra activació emocional i fisiològica
- Ser més flexible, perdonar, escoltar la versió dels altres també ajuda a reduir la ira
- Sempre pots recórrer a alguna cosa que et faci somriure o sentir-te bé, un company, una til.la, xocolata, posar-te música...
Hi ha dies que ho gestionem millor que altres, ningú és perfecte, però adonar-te’n és el primer pas.
Feliç divendres!
Remei instantani per la mala llet
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada