dijous, 26 de setembre del 2019

Lila és el color

Si us heu fixat últimament en algunes festes majors, concerts, festivals i altres  esdeveniments d'oci s’ha fet present una iniciativa revolucionària que te com a objectiu la prevenció de les violències sexistes. Es tracta dels punts liles, unes carpes situades en llocs ben visibles on dues o més professionals especialitzades fan tasques de sensibilització, informació, assessorament i fins i tot  i intervenció en situacions d’agressions sexistes.

Les agressions, assetjaments, tocaments...en festes i concerts  estan a l’ordre del dia i des de fa molts anys aquestes accions han estat ignorades i menystingudes. Abusos constants de poder de l’home envers la dona que gràcies a aquestes iniciatives tenen els dies comptats.  Encara que moltes persones pensin que no n’hi ha per tant, que són coses de joves i que això ha passat sempre, està demostrat que tot comença per aquestes petites coses i cal tallar-les d’arrel i totes i tots en som responsables.

Casos com el de la "manada" o moviments com el "Me too" han provocat l’inici d’un canvi de mirada envers aquests comportaments.  Els punts liles son un recurs per a fomentar la prevenció especialment en la gent més jove, és un espai segur on la confidencialitat està assegurada. Les joves (gran majoria de noies i alguns nois) s’hi acosten per demanar dubtes, per denunciar conductes que les molesten i fins i tot per parlar d’agressions o situacions viscudes aquell dia o en el passat.

Pot semblar que ara està de “moda” i és “guai” tenir un punt lila a la festa però ull! Es tracta d’una acció més global i transformadora que una simple carpa en un concert i ens l’hem de creure. Parlem d’un posicionament polític i social per part de l’organització del propi esdeveniment enfront el masclisme, una tasca pedagògica que es va escampant arreu del món i que va canviant mica en mica la mirada de la societat.

A l’Inspira festival tindrem un punt lila, us animo a acostar-vos-hi i xerrar amb les companyes que ens vindran a veure, tenen molt a dir. 

Potser arribarà un dia on no caldran els punts liles però de moment cada granet de sorra compta. Ho aconseguirem!

Feliç divendres




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada