divendres, 13 de març del 2020

Calma
Amb tot el que està passant avui toca parlar de l’emoció de moda, la por. 
Com sabeu la por és una emoció primària i universal. Es dóna en totes les cultures i és una reacció innata amb una expessió corporal i facial ben concreta. Es tracta d'una resposta a un estímul sobtat que te l’objectiu de protegir-nos. Aquests estímuls desencadenants poden ser reals o ens els podem imaginar i l’efecte de la por serà el mateix o més.
La por ens provoca tota una sèrie de respostes fisiològiques con l’augment de la pressió cardíaca, suor, dilatació de pupil·les, augment del to muscular...a nivell psicològic implicarà preocupació, pensaments recurrents, sensació de pèrdua de control, bloqueig emocional...podem fer front a por amb diferents conductes, fugir, atacar, evitar la situació...
Quan la por és irracional i excessiva provoca conductes poc adaptatives (per exemple acabar amb les existències de paper de vàter, líquid desinfectant i mascaretes de tot un poble) i fins i tot si s’allarga molt en el temps problemes d’ansietat, pànic, fòbies, obsessions...
La por no és un virus però pot ser altament contagiosa i incontrolable. 
Provoca que la part emocional del cervell i la part racional es desconnectin, llavors els instints i les emocions dirigeixen la nostra conducta. Quan apareix i és compartida per moltes persones te molt poder i es pot imposar a la raó i el seny.
La crisi actual del coronavirus a nivell mundial està provocant molta por i histèria col·lectiva. Aquesta por només la vencerem amb informació veritable i contrastada. Hem de confiar en la transparència i implicació d’aquells/es que tenen el poder. Creuar els dits per a que prenguin les dedicions encertades i no ens amaguin res, amb la nostra salut no s’hi juga!
Poca cosa més podem fer, prevenció, calma i paciència, moooolta paciència!
Feliç divendres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada