divendres, 6 de març del 2020

Invencibles

Aquesta setmana està plena d’informacions sobre la bretxa de gènere, sostres de vidre, violències, desigualtats i injustícies vàries cap a les dones. Tant de bo  no fes falta però la realitat fa evident que si, que cal parlar-ne, cal reivindicar, cal lluitar per fer sentir les nostres veus.

Avui volia parlar d’un bonic concepte que s'està sentint cada vegada més, la sororitat. S’utilitza per parlar de la solidaritat entre dones.  Prové del llatí soror (germana) i va ser al voltant dels anys 60 a Estats Units quan el moviment feminista la va començar la popularitzar. Durant aquella època es van crear molts grups de dones amb interessos comuns que es donaven suport i unien les seves forces per a reivindicar la igualtat entre dones i homes. Paraules com sisterhood o sorority definien aquestes relacions entre iguals, dones juntes creant aliances i treballant per a canviar la realitat.

Per fer visibles les injustícies cal que totes i tots siguem conscients del que passa al nostre voltant, denunciant i parlant obertament, sensibilitzant al nostre entorn, en som responsables. No podem callar més. Per sort tenim una colla d’artistes, esportistes, escriptores, pensadores, científiques, cantants, etc... que ens fan d’altaveu i practiquen aquesta sororitat per tot el món.

Una de les desigualtats de les que no es parla gaire fa referència al món artístic. Sabíeu que a tots els museus dels país menys del  20% de les obres d’art exposades son d’artistes femenines? Per sort aquesta xifra no representa ni de conya la realitat. El passat Clownia vaig tenir l’oportunitat de conèixer en persona a una d’aquestes dones  artistes, l’Ame Soler (Tres voltes Rebel), una crack (i una persona encantadora) que amb les seves il·lustracions transmet missatges molt potents. La lluita per la igualtat, la llibertat i el compromís social son el centre de la seva obra i us recomano molt el seu llibre “Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar”

Posades a recomanar sobre el tema,  no us podeu perdre un reportatge que trobareu a Netflix i que porta per nom “Que coño está pasando” un repàs del moment actual del moviment feminista i el context social a través de la veu de  40 dones que tracta temes tan delicats com la política, el ventres de “lloguer”, l’educació, la prostitució, la pornografia.

Diumenge omplim els carrers i les xarxes socials de color lila! Feliç divendres!



1 comentari: