divendres, 24 d’abril del 2020


Som el que pensem
 
Si una cosa fem segur al llarg del dia és pensar, els pensaments no paren mai i condicionen com ens sentim i actuem, són l’origen per tant del nostre benestar o malestar. Som el que pensem.

Aquesta setmana a la sessió grupal del “consultori emocional” ens va visitar l’Íngrid Ferrer (la nostra coach) i vam reflexionar sobre els pensaments. Moltes vegades son els estímuls interns de les nostres emocions i cindicionen el nostre nivell de benestar o malestar. També vam veure algunes tècniques per gestionar-los. Si  alguna persona hi està  interessada sapigueu que repetirem la sessió dimarts vinent a les 10 del matí.

Els pensaments negatius generen ansietat i malestar i alteren el nostre comportament, provoquen insatisfacció, tristesa, inseguretat, manca d’energia, impotència, irritabilitat i fins i tot alteracions físiques. Amb la situació que estem vivint actualment és fàcil que ens envaeixin els pensaments negatius però no ens podem deixar arrossegar per ells. 
Una forma de gestionar-los és fer-los conscients, analitzar, contrastar la base i la font d’aquests pensaments i què ens aporten, amb aquest primer pas ja farem molta feina.

Contràriament els pensaments positius potenciaran emocions positives com alegria, il·lusió, benestar...i per tant la nostra conducta estarà enfocada més a l’acció i a la resolució de conflictes. Aquests dies més que mai s’ha demostrat que no necessitem realment moltes coses per estar bé. L’humor, les relacions socials (encara que siguin telemàtiques) l’optimisme i sobretot la salut (trobar-se bé) són els elements que ens proporcionen la tan desitjada felicitat.

Cuidem el que pensem, feliç divendres!

divendres, 17 d’abril del 2020

Ens en sortirem

Ja hem parlat en diferents ocasions de la resiliència, la capacitat per fer front i refer-se de les situacions difícils. Una competència que ara més que mai juga un paper clau al nostre dia a dia.
La resiliència no és un tret de la nostra personalitat, és un mecanisme que podem treballar. En la situació actual que vivim és fàcil deixar-se portar per la por o l’angoixa però en realitat el més intel·ligent i adaptatiu és seguir, lluitar i tirar endavant, buscar recursos. Si o si hem d’aprendre a viure en aquesta nova realitat.
Existeixen diferents eines per valorar el nivell de resiliència que tenim, però en general els aspectes que es mesuren són:
  • Adaptació als canvis, si una cosa estem aprenent aquests dies és la majoria de persones no tenen cap problema per canviar, horaris, llocs de treball...el que faci falta per sentir que ets útil i estàs ajudant
  • Positivitat i grau d’optimisme, en situacions de crisi les persones amb actitud positiva ho portaran tot millor
  • Gestió que fem de l’estrès, és fonamental tenir i aplicar eines per a que l’ansietat no ens desbordi. En confinament els recursos es limiten però n’hi ha, cal trobar els que et funcionen.
  • Grau d’efectivitat i productivitat sota pressió, hi ha persones que sota pressió rendeixen molt més i altres que necessiten més planificació i control
  • Nivell de tolerància a la frustració, sempre afecta al nostre benestar , no val la pena frustrar-se per aquelles coses que no podem controlar
  • Gestió d’emocions com la por o la tristesa, la intel·ligència emocional juga un paper clau en el nostre nivell de resiliència, en aquest sentit tenim la sort que des de la Fundació s’ha treballat molt per a que totes i tots tinguem formació i eines per entendre i treballar amb les nostres emocions.
Aquests serien els ingredients de la resiliència, en seguirem parlant les properes setmanes.

Feliç divendres

dijous, 2 d’abril del 2020


Paciència

Són moltes i intenses les emocions que hem de gestionar aquests dies i en determinants i sense voler-ho ens sobrepassen i ens afecten. Hem de fer un gran esforç per controlar els pensaments que les generen per tal d’actuar de forma més útil i adaptativa.

La por i la incertesa són per desgracia una lluita diària sobretot per aquelles persones que si o si han de sortir a treballar perquè el món no s’aturi del tot. La por a infectar-se, a que les nostres famílies es posin malaltes, la por al dolor, a la mort, ens pot arribar a paralitzar i a generar molt estrès i malestar.

Tenir pensaments negatius en la situació surrealista que vivim és molt normal i ens passa a totes i tots però hem de saber parar-los. El que està passant no ho podem controlar però la forma d’afrontar-ho si.

Està clar que és molt fàcil dir-ho però fer-ho...Aquestes són algunes tècniques que ens poden ajudar:

  • Racionalitzar la por, informar-te bé i posar xifres al problema per intentar analitzar o valorar les probabilitats “reals”que t’afecti.
  • Informar-te bé, si, però no estar tot el dia pendent de la tele, ràdio, xarxes...hem de canviar el focus (jo només miro les notícies al migdia i PROU)
  • Entrenir-te per no pensar en el que t’angoixa: gràcies a la feina, als llibres, la música, la cal·ligrafia, jocs de taula, l'el·líptica, riure i fer el burro amb les meves filles i és clar...Netflix, DisneyPlus, HBO, Prime...)
  • Relaxació, meditació, mindfulness, respiracions, ioga...
  • Prendre el sol i l'aire des de la terrassa, fer fotos per la finestra...
  • Contacte amb la família, amistats, company@s de feina...una bona conversa amb ells i elles serà la millor teràpia
I a més a més el que ens fa moooolta falta aquests dies és paciència, molta paciència.
Feliç divendres i Salut!