divendres, 12 de juny del 2020

Tots els colors


Amb tot el que està passant aquests dies a Estats Units es posa de manifest novament que el racisme és un mal endèmic de la nostra societat.
És difícil de creure però les injustícies per motiu de raça o religió es donen per desgràcia a tot el món, cal ser-ne ben conscients, informar-se bé, estudiar la història, les arrels, per poder-les entendre o saber d'on ve aquest rebuig i actuar activament en contra de totes les actituds i conductes que perpetuen aquestes desigualtats.

El cinema, la música, la literatura, la televisió...son transmissors d'aquesta cultura racista de forma més o menys explícita. Aquesta setmana HBO anunciava que eliminava del seu catàleg la mítica Gone with the wind pel seu contingut racista i discriminatori però si ens poséssim a analitzar la història del cinema hauríem de censurar moltes pel·lícules pel mateix motiu.

Avui us recomano algunes pelis o series que m'han impactat sobre el racisme, centrat sobretot als Estats Units i que ens poden ajudar a conèixer una mica més el patiment de les persones que son jutjades pel seu color de pell:

  • When they see us (Netflix) que ens explica la historia dels anomenats "els 5 de Central Park" un grup de joves negres injustament acusats de violació
  • If Beale Street Could Talk, una història d'amor i denúncia social que mostra l'ús de la por com a eina d'opressió
  • Selma, sobre la marxa de Martin Luther King en defensa dels drets civils
  • Emmienda XIII (Netflix), un documental brutal sobre les polítiques d'empresonament als USA que et deixa sense paraules i et fa entendre moltes coses...
  • 12 anys d'esclavitud mostra la història real d'un home venut com a esclau que va escriure la seva experiència en forma d’ autobiografia
  • Do the right thing, del 1989 i encara totalment d'actualitat
  • In the heat of the night l’any 1967 amb un espectacular Sidney Poitier que fins i tot  va rebre atacs i amenaces del KKK mentre rodava la pel·lícula
  • Mississippi burning (1988) també basada en fets reals i que posa la pell de gallina
  • I Am Not Your Negro, és un documental sobre l’escriptor afroamericà James Baldwin, una de las veus negres més influents del segle XX a Estats Units.

Segurament el moviment #blacklivesmatter iniciat amb la mort de George Floyd serà un inici de canvi com ho va ser el #metoo no fa gaire, haurem de posar totes i tots el nostre granet de sorra.

Feliç divendres



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada