dijous, 13 de febrer del 2014

De tot cor

Avui és el dia de Sant Valentí i tot i que jo sóc més de Sant Jordi, avui parlaré del cor. Però no metafòricament en sentit romàntic no, parlaré del cor físic.
El passat divendres vaig tenir la sort de descobrir una potent eina de regulació de les emocions i concretament de gestió de l’estrès. De la ma de la gran Laura Mari vaig aprendre i experimentar en viu i en directe el que és la Coherència Cardíaca.

Abans d’explicar la tècnica us faig cinc cèntims de teoria, segons la científica Annie Marquier, “el cor te cervell. S’ha descobert que el cor conté un sistema nerviós independent i ben desenvolupat amb més de 40.000 neurones i una complexa i espessa xarxa de neurotransmissors , proteïnes i cèl·lules de suport.
El cor es intel·ligent, gràcies a aquests circuits pot prendre decisions i passar a l'acció independentment del cervell, pot aprendre, recordar i fins i tot percebre.
Cal saber que:
  • El cor envia més informació al cervell de la que rep, és l'únic òrgan del cos amb aquesta propietat, i pot inhibir o activar determinades parts del cervell segons les circumstàncies per tant, el cor pot influir en la nostra percepció de la realitat i en les nostres reaccions.
  • El cor produeix l'hormona ANF, la qual assegura l'equilibri general del cos: l'homeòstasi. Un dels seus efectes és inhibir la producció de l'hormona de l'estrès i produir i alliberar oxitocina, la qual es coneix com a hormona de l'amor.
    El camp electromagnètic del cor és el més potent de tots els òrgans del cos, 5.000 vegades més intens que el del cervell i s'ha observat que canvia en funció de l'estat emocional. Quan tenim por, frustració o estrès es torna caòtic i s'ordena amb les emocions positives.
Hi ha dues classes de variació de la freqüència cardíaca: una és harmoniosa, d'ones àmplies i regulars, pren aquesta forma quan la persona té emocions i pensaments positius i generosos. L'altra és desordenada, amb ones incoherents i apareix amb les emocions negatives com la por, la ira o la desconfiança. Segons el professor Patrick Drouot quan una persona està en coherència és eficient; quan està en incoherència està estressada.
Per evidenciar aquest fet, vam practicar amb un aparell que permet entrenar el cor per eliminar l’estrès. Es tracta d’emWave, una tecnologia amb més de 16 anys d'èxit avalada per la investigació de l'Institut HeartMath, un Software dissenyat per ajudar a la gent a prevenir, gestionar i eliminar els efectes de l'estrès. El funcionament és senzill, et connecten un sensor a l’orella que monitoritza el teu ritme cardíac (és impressionant), tu vas veient com batega el teu cor i com ets capaç amb les consignes adequades de regular aquest ritme fins arribar a la coherència, un estat de benestar que si es practica és increïblement beneficiós per la nostra salut, nomes cal practicar 5 minuts tres vegades al dia, 5 minuts de coherència equivalen a 6 hores de reforç del sistema immunitari!
S’utilitza en escoles, hospitals, fins i tot hi ha empreses que han incorporant “sales de coherència” a les seves instal·lacions (Bp, Motorola, Adobe, Boeing, Shell...) també en l’entrenament d’esportistes d’èlit. A la propera carta als reis del MAP demanarem un emWave per eliminar tot l’estrés que hi ha entre nosaltres!

Feliç divendres i feliç dia del cor (en coherència)



13 comentaris:

  1. Eps molt interessant!!! Proposo que tots els de la casa posem a la propera carta als reis una "sala de coherència"!!!
    Jo vaig estar un temps a Holanda, facultat d'Alterra, on hi havia una sala de relaxació pels professors (musicoteràpia, luminoteràpia) i just a fora donava a una mena de jardí-hivernacle amb aigua corrent que recreava un espai d'allò més agradable. Mai vaig poder experimentar-ho... Però el que sí us puc assegurar és el gran nivell que hi havia en aquella facultat, una de les primeres en desenvolupament i estudi de GIS aplicat a tots els nivells i especialment al de l'agronomia, segurament professors 100% en coherència. E.Clota

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mil gràcies Elisabet! La professora ens va dir que a Holanda fins i tot hi havia escoles on tenien la coherència cardíaca com a assignatura i els resultats acadèmics dels alumnes són espectaculars.
      Recollim signatures per una sala de coherència al MAP :)

      Elimina
  2. Estaria molt bé tenir una "sala de coherència" o algun espai similar. Seria una bona opció.
    Moltes gràcies per aquestes informacions. Anna Pastoret

    ResponElimina
  3. Que interessant! Quan estudiava musicoteràpia a la URL ens van parlar del biofeedback (que algunes cadenes anomenen màquina de la veritat) per a entrenar a la persona a relaxar-se, deixar l'estres i tots els seus efectes positius. Crec que deu ser una cosa simiar. Comentaven fins i tot la relació de l'estres i l'aparició de malalties com el càncer. Marta Serratosa.
    Jo signo per la sala! ;P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Marta, si, sembla similar al que expliques i això que comentes de l'estrès i les malalties està força investigat, fora estrès! :) Moltes gràcies

      Elimina
  4. M'ha agradat molt!! M'has transportat a les pràctiques de psicologia, on fèiem sessions de relaxació i control d'ones encefàliques i freqüència cardíaca per aprendre a tractar quadres d'ansietat. Investigaré més sobre el tema.
    Gràcies!!

    ResponElimina
  5. Moltes Felicitats! Marta.
    El blog d'avui és extraoordinari.
    Jo vaig compartir la la sessió amb la Marta i va ser brutall!!
    Llegiu sobre el tema.... us aportarà molt i molt.
    Màgic Marta! Aquest el poso en el number one!
    Dolors Viaplana

    ResponElimina
  6. Que bé Marta, no saps com m'has ajudat, aquest diumenge dia 16 vaig anar a fer un curs de meditació a BCN. Aquesta tècnica de meditació que vaig apendre, la va crear Mata Amritanandamayi, més coneguda com Amma, per si el nom no et sona, és una dona de l' Índia que es dedica fer abraçades, be la tècnia de meditació es diu IEM, Integrated Amrita Meditation, i consisteix en equilibrar el Ser interior i sentir amb el cor. Alguns dels seus veneficis, suposo com totes les altres tècniques de meditació serveix per, portar una vida més equilibrada, per descubrir el veritable potencial d'un mateix, alliverar-nos de l'esclavitud de la nostra ment, i escoltar el nostre COR, etc, etc, etc.
    Per tant, ara quan faci la meditació cada matí, encara tindrà més sentit.
    Gràcies, gràcies, gràcies.
    Hi ha tan per apendre!!!!
    petonets i una forta abraçada.
    Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies a tu Montse!! veig que ja ets una experta, ens hauràs de fer alguna sessió de meditació :) jo estaria encantada!

      Elimina