dijous, 10 de juliol del 2014

Gestionar els nivells d’energia (primera part)

No us ha passat mai que quan veieu la ratlla de la bateria del vostre mòbil baixa us poseu d’allò més nerviosos i nervioses? Vas veient com baixa el nivell d’energia i busques un endoll desesperadament, apagues el so per consumir menys, baixes la brillantor de la pantalla...
Tenim molta cura en gestionar l’energia del nostre mòbil però, fem igual amb la nostra pròpia energia? Descansem quan cal? ens alimentem bé?  gestionem les pròpies emocions, els conflictes? Tenim relacions interpersonals riques? Viatgem, llegim, gaudim de la vida?
Ens queixem que tenim problemes en gestionar el nostre temps, però moltes vegades no es tracta d’ un problema de gestió del temps, és un problema de gestió de la pròpia energia.

La majoria de nosaltres respon a les demandes del lloc de treball fent més hores. Però és erroni suposar que la inversió en un excés de temps a la feina ens generarà més resultats

Aquesta creença és falsa. Podem treballar llargues hores, tenir reunions molt llargues, fer informes i trucades, escriure mil correus electrònics, però si estem esgotats, distrets, frustrats i enfadats, el resultat no serà l’esperat.

No hi ha res positiu en fer temps extra si aquest no és d'alta qualitat, i la qualitat es centra en el nivell d'energia. Una alta energia genera un alt rendiment, no el temps extra. La conclusió és clara: el nivell d'energia prediu la productivitat individual, d'equip i desenvolupament de l'empresa.


Existeixen quatre pilars o dimensions de l’energia:

  1. Energia física: Aquesta inclou el dormir les hores necessàries, l’alimentació, possibles lesions, contractures, mal de cap...tot el que ens passa físicament afecta a les altres àrees. Si físicament no estem bé és difícil que ens puguem concentrar i que fem la nostra feina deforma eficaç.
  2. Energia mental: Els problemes personals, familiars, les tasques pendents a fer...tot el que passa per la nostra ment ens afecta i també pot dificultar la nostra tasca diària. Si estem distrets no podrem focalitzar la nostra energia mental i necessitarem molt més temps per acabar les nostres feines i segurament el resultat no serà excel·lent.
  3. Energia emocional: Les emocions que sentim, el nostre estat d’ànim impacta també de forma directe en tot el que fem. Si estàs trist, angoixat...és molt difícil que puguis connectar amb el que fas.
  4. Energia espiritual: Aquest tipus d’energia va més enllà, te en compte com valores el que fas, la realització personal amb la feina.
Per a aconseguir benestar a la vida i èxit a la feina cal gestionar l'energia de cada dimensió, totes son importants i no les podem descuidar perquè tard o d’hora podem tenir problemes (dolències físiques, malalties, ansietat, estrés...)  Que cal entrenar el pilar físic està molt clar per a tothom, però i la resta de dimensions? Totes elles es poden entrenar. La propera setmana veurem alguns recursos per generar energia dels 4 tipus.

Feliç divendres!

1 comentari:

  1. Importantíssim el tema de l'energia!! Personalment si no menjo quan toca, em vaig apagant, les neurones no em funcionen, em sento desgraciada, porto mala luna i tot se' m fa una Muntanya. per mi l 'energía física és el puntal pel el bon funcionamient de la resta, i un cos ben cuidat genera energía positiva que beneficia a l'estat mental, emocional i també espiritual. La dita " el cos és el reflexe de l'ànima" és una gran veritat!!

    ResponElimina