dijous, 19 de març del 2015

El mentoring

El  mentoring és una eina que s’utilitza per  desenvolupar  el potencial de les persones, està basada en la transferència de coneixements  i en l’aprenentatge a traves de l’ experiència. S’utilitza generalment quan es vol promocionar a algú dins l’empresa a un lloc de responsabilitat, quan es vol canviar algú de posició, quan una persona important per l'organització es jubila... qui millor per ensenyar que la persona que sap fer la feina?
El coaching i el mentoring son actualment dues de les eines més potents per reforçar el procés de creixement d’una persona a nivell professional. Veiem les principals diferències:
  • El coach utilitza la pregunta per a provocar la reflexió, en canvi la relació entre el mentor i l’alumne es basa en el diàleg i la conversa.
  • El coach mai dóna consells al coachee, el mentor si ja que utilitza i comparteix la seva saviesa amb l'alumne.
  • Un procés de coaching te una durada limitada i està lligat a objectius a curt i mig termini, un procés de mentoring es pot allargar molt més.
  • Les sessions de coaching estan prèviament estructurades i estudiades, el mentoring és més informal i va més en funció dels dubtes i demandes que pugui fer l’alumne.
  • L’edat és un factor important per ser mentor ja que es requereix experiència per a guiar altres persones, en el cas del coach no és tan important ja que aquest busca que sigui la pròpia persona la que trobi les respostes.
  • En general un procés de mentoring és més econòmic ja que el mentor el trobarem a dins l’empresa i el coach sol ser un professional extern.

Al decidir entre fer un procés de coaching o de mentoring cal tenir clar el que es vol aconseguir abans de decidir-nos per una o per l’altra eina.

Podríem trobar semblances entre la figura del mentor i un pare. Aprofitant que ahir va ser el seu dia, els hi dedico aquest post. A tots els pares i en especial al meu que m’ha ensenyat aquelles coses realment importants d’aquesta vida, a tots ells gràcies per ser-hi sempre!
Per acabar un divertit vídeo amb els millors moments d’un pare! Feliç divendres!


2 comentaris:

  1. Per tot hi ha una solució

    https://www.youtube.com/watch?v=Yx4K6px9azY

    A. Fajula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Brutal el vídeo, quin fart de riure!!!!! Moltes gràcies Agustí

      Elimina