dijous, 26 de març del 2015

Creus en la sort?

Penses que les coses passen perquè han de passar? O bé ets més de l’opinió que tot succeeix perquè nosaltres fem que així sigui?
Les persones tenim tendència a atribuir els nostres èxits i fracassos a causes ben diverses, per explicar aquestes tendències podem recórrer a la Teoria de l'atribució de Weiner. Segons l’autor interpretem tot el que ens passa guiats per les nostres creences, valors i sentiments. Mitjançant la interpretació atribuïm els resultats de les conductes i esdeveniments a causes que poden ser externes o internes, controlables o incontrolables.

Tres dimensions  expliquen com realitzem aquestes atribucions:

  • Localització o locus de control, que pot ser intern, per exemple: no m’han donat la feina perquè no he estat correcte a l’entrevista o extern quan culpem a l’entorn, en el mateix exemple de l’entrevista pensaríem: aquesta entrevistadora no en te ni idea o quina mala sort tinc.
  • Estabilitat, intervenen factors estables i inestables, els estables son factors que no podem canviar, podem pensar que no superem entrevistes perquè som tímids i pensem que no podem canviar, som així i no depèn de nosaltres. Els factors inestables si que es poden canviar, podem pensar que no vam passar l’entrevista perquè estàvem amb dècimes de febre, per exemple.
  • La capacitat de control, hi ha esdeveniments que interpretem com a controlables, si hagués pres un ibuprofè a temps hauria estat millor a l’entrevista i altres fets els considerem incontrolables, no hem agradat a l’entrevistadora perquè era molt seria.

Les persones tenim tendències marcades cap a una o altra dimensió i això condiciona el nostre pensament i la nostra conducta, si en prenem consciència podrem avançar i canviar tot allò que no ens agrada de nosaltres mateixos, és qüestió com sempre de vèncer les pròpies pors i assumir responsabilitats.
Després d'una setmana tràgica intentaré acabar fent-vos somriure, recordeu la peli "Pretty Woman"? doncs aquesta setmana fa 25 anys que es va estrenar (si si 25!), sense cap dubte va ser una de les cintes més taquilleres i famoses de la història del cine, una faula moderna de la Ventafocs que va trencar tots récords. Sabeu que els papers protagonistes anaven a ser per la Winona Ryder i en John Travolta? finalment els van aconseguir una desconeguda per Hollywood i un poc motivat Richard Gere, aquella jove Julia Roberts si que va estar de sort, o no?

Feliç divendres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada