dijous, 12 de març del 2015

Els currículums estan canviant (per sort)

Durant molts anys de la meva trajectòria professional he hagut de seleccionar persones per a feines ben diverses, he examinat i valorat trajectòries laborals mitjançant entrevistes, proves psicomètriques, proves tècniques, dinàmiques de grups i moltes altres metodologies...però tot procés de selecció comença sempre igual, pel currículum
Per mi el CV és un company de viatge, una eina present a diari i us puc assegurar que n’he vist de tota mena i color, a ma, a màquina, amb faltes d’ortografia, incomplets, inventats, tacats d’oli, inflats, llargs, curts, resumits, extensos, amb fotos antigues, de casament o de primera comunió.....ufff. Altres vegades (menys de les que m’agradaria) han arribat a les meves mans currículums diferents i sorprenents que fan que automàticament aquell/a candidat/a no et passi per alt.
Evidentment el més important és "el què", el contingut, però la veritat és que "el com" es presenta aquesta informació pot ser decisiu ja que et proporciona més dades de la persona. Davant dos perfils amb la mateixa formació i experiències similars, l’originalitat d’un currículum pot marcar la diferència (sobretot quan has de triar entre molts candidats).
Cada dia guanyen terreny nous formats de currículum que poc a poc s’imposen al típic format en paper, son innovadors i utilitzen les noves tecnologies, d’aquesta forma a més d‘exposar la formació i experiència laboral es pot demostrar el domini en altres competències transversals molt valorades en la majoria de les empreses com ara la creativitat, innovació i les competències digitals. A continuació us poso uns exemples:
  • El Currículum social, utilitza les xarxes socials com a plataforma, principalment Linkedin i Facebook, la pròpia “marca personal” que creem a la xarxa és una carta de presentació i hem de tenir en compte que les empreses utilitzen aquestes xarxes per captar i extreure informació dels candidats.
  • El Videocurrículum, ens podem presentar amb un vídeo on expliquem la nostra trajectòria professional, es pot realitzar més o menys formal, més seriós o divertit depenent de l’empresa i el lloc de treball al que volem aplicar. 
  • Us deixo dos exemples boníssims: https://www.youtube.com/watch?v=70iSEMNVE_i  https://www.youtube.com/watch?v=PALNcW_eQXw
  • Currículum infogràfic, Una infografia és la representació visual d’un concepte en forma de gràfic o dibuix que ens ajuda a expressar allò que volem. Existeixen moltes eines online per crear aquests currículums sense necessitat de dominar programes de disseny com ara Picktochart, easel.ly o visual.ly
  • Currículum gràfic: l’estructura és semblant al currículum clàssic, la diferència la trobem en la forma de presentar la informació. Per a fer-los calen coneixements de programes de disseny com ara  Photoshop, Indesign o Illustrator
  • Currículum web: existeixen portals que t’ofereixen plantilles per fer cv online que pots distribuir fàcilment per les xarxes. Aquest suport online et permet afegir fotos, arxius, vídeos i altra informació complementària, aquí teniu una web que està força bé  http://micvweb.com/
Davant de tantes opcions cal estudiar bé com volem presentar-nos a l’empresa, ja no val allò de la típica fulla en Word i foto de carnet...siguem originals!, els Departaments de Recursos Humans us ho agrairan!
Feliç divendres

2 comentaris:

  1. Jo també me'n he trobat de tots colors. Això dels cv ha estat i sempre serà, tot un món. Sempre recordaré amb "carinyo" el cv que em va entregar una sudamericana molt "cuqui", quasi de telenovel·la, que estava dins d'una bosseta de paper de color rosa de la mida d'un paquet de tabac. El que hi havia dintre era el cv "per tires". És a dir, havia agafat el cv clàssic i l'havia retallat línia per línia i l'havia entaforat dins la bosseta rosa.

    Val a dir que va acabar seleccionada i contractada, fent de teleoperadora, igual que els 400 companys que havien portar el cv normal.

    Per tant potser que us hagi trucar per oferir-vos un descompte en la vostra línia de telèfon... ;-P

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina