dijous, 26 de novembre del 2015

Prou!

Segons el diccionari un estereotip és una idea preconcebuda i simplificadora, basada generalment en pseudoconeixements, tòpics o patrons culturals prèviament establerts, que s’utilitza per a conceptualitzar una realitat social, especialment persones i grups.  

Potser no en som massa conscients però aquestes creences, moltes vegades infundades i basades en prejudicis,  poden ser perilloses ja que ens predisposen a pensar i actuar d’una o altre manera basant-nos en una informació que no és 100% real.
Els  mitjans de comunicació i les xarxes socials s’encarreguen de difondre aquests “clixés” ja sigui de forma implícita amb comentaris o imatges subtils o bé de forma ben oberta i explícita promovent suspicàcies i desconfiança entre la població.

D’aquestes creences generalitzades les més habituals van enfocades a:
  • la nacionalitat o raça: tots coneixem els patrons associats als diferents països o regions, a vegades aquestes creences son tan comuns que les acabes creient i fins i tot en fan pel•lícules al respecte!
  • la religió: desgraciadament els fets que ens envolten aquests últims dies afavoreixen aquestes creences i estigmes cap a determinats grups religiosos, segurament confonent fe amb fanatisme.
  • la diferència: aquesta ens toca molt a prop i podríem posar mil exemples de com es rebutja i discrimina a les persones “diferents” ja sigui per la seva conducta, forma de vestir, per l’aparença i fins ni tot per l’edat, què trist.
  • el gènere: aquest és un clàssic però desgraciadament hi ha un munt d'exemples ben actuals que demostren com els estereotipus de gènere perjudiquen la imatge de les dones. Aquests estigmes son una xacra per la nostra societat ja que portats a l’extrem poden provocar conductes agressives envers un o altre gènere, però siguem realistes, la gran majoria d'afectades son dones. Aquestes idees preconcebudes  son presents a tots els àmbits de la vida, publicitat, mitjans de comunicació, empreses...fins i tot avui dia als nostres instituts encara es fan tallers de sensibilització sobre aquest tema, fet que ens demostra que queda molt camí per fer si volem la igualtat, és la nostra responsabilitat.

Aquesta setmana es va celebrar el dia Internacional contra la violència de gènere, un dia per reivindicar i lluitar per la llibertat i la igualtat. Hi ha moltes formes de violència i de discriminació, hem d’estar alerta i ser-ne conscients per tal d’evitar que un dia aquestes idees es converteixin en agressions. Ja n'hi ha prou!
Aquí us deixo un petit vídeo molt interessant on es veu claríssim un exemple d’estereotip de gènere:


Feliç divendres!

dijous, 19 de novembre del 2015

Hi havia una vegada...

Aquesta setmana corre un vídeo per les xarxes que ja s’ha convertit en viral, es tracta del nou anunci de la Loteria Nacional de Nadal i he de reconèixer que m’ha encantat! els publicistes aposten novament per fer-nos emocionar, aquesta vegada a través d’uns personatges de dibuixos animats. L’espot ens  mostra l'entranyable història d’en Justino, un vigilant de torn de nit en una fàbrica de maniquins que sempre es preocupa pels altres, no faré spoilers per si encara no l’heu vist però el valor que pretén transmetre la història és el de compartir, de fet, la felicitat te molt a veure amb compartir oi? És curiós com per un moment t’oblides que l’objectiu de l’anunci és vendre loteria...

Tot plegat  m’ha fet pensar en la força que tenen les històries alhora de transmetre una idea. La informació que se’ns dóna en forma de conte o relat ens és més fàcil de recordar i si a més ens podem identificar amb algun dels protagonistes o bé ens emociona, és brutalment efectiva i perdura en el temps.
A les empreses fa temps que s’utilitza l’Storytelling, que és exactament això que hem comentat,  l’art d’explicar una història, la creació i aprofitament d’una atmosfera màgica a través del relat. Sobretot ho hem vist als sectors del Màrketing i la publicitat ja que permet connectar amb els usuaris, ja sigui de forma visual, per escrit o mitjançant una història amb els seus personatges. Altres sectors també fan ús dels relats amb diferents propòsits: 
  • Per preparar el terreny o trencar el gel en reunions tenses o llargues
  • Per a que la informació es recordi i arribi a tothom. La nostra memòria estructura les dades en formes narratives per a facilitar la seva organització per tant amb la utilització d'aquesta tècnica tenim l'èxit gairebé assegurat
  • Per a transmetre la cultura i valors de l’organització, pots presentar la teva empresa amb un powerpoint ben estructurat, correcte i ple de dades o bé muntar un vídeo que expliqui l’essència de l’entitat a través d’una història, està clar quina informació tindrà més impacte.
  • També es pot fer servir per presentar objectius, per vendre productes, per posicionar i diferenciar l’empresa...

L’objectiu final d’aquesta tècnica és arribar emocionalment a les persones, com deia l’escriptora americana Maya  Angelou:

 “La gent oblidarà el que vas dir, la gent oblidarà el que vas fer, però la gent mai oblidarà como la vas fer sentir” 

Vet aquí un gos, vet aquí un gat, aquest conte s’ha acabat.
Us deixo link a l’anunci de loteria, feliç divendres i...que la sort us acompanyi ;)

dijous, 12 de novembre del 2015

I tu què pintes?


L’art teràpia és una forma de teràpia expressiva que utilitza el procés creatiu de l’art per a proporcionar benestar físic i psicològic a persones de totes les edats.
L’expressió de les pròpies emocions a través de l’art te molts beneficis
  • Afavoreix l’autoconeixement
  • Millora l’autoestima
  • Ajuda a gestionar millor les nostres emocions
  • Pot ajudar a resoldre problemes del passat
  • Redueix l’estrès i l’ansietat
  • Millora l’atenció i la concentració
  • Potencia la creativitat

Aprofitant aquests beneficis i centrant-se en la reducció de l’estrès creix una nova tendència que "ho està petant", es tracta de pintar llibres amb il.lustracions per adults. Recordeu aquells llibrets de "colorear" de quan érem petits? doncs això mateix! Aquesta moda  nascuda a França s’ha convertit en tot un fenomen editorial i s’està estenent per tot el món.
Al Novembre de 2014 es van vendre a França més llibres de pintar que llibres de cuina, a més, entre els 10 llibres més venuts a Amazon, n’hi ha 4 d’aquests tipus, jo ja me n’he firat un aquesta mateixa setmana....

Els psicòlegs expliquen perquè pintar ajuda a reduir l’estrès:

Quan ens centrem en pintar, en la coordinació entre l’ull i la ma, posem a funcionar l’hemisferi esquerra del cervell, que és l’encarregat del raonament. Això provoca la inhibició del sistema límbic implicat en les emocions, això ens ajuda a oblidar-nos de tot allò que ens preocupa. D’aquesta forma el cervell recupera el seu ordre intern.
Es tracta d’un procés semblant al mindfulness, l’atenció plena es centra en pintar, triar els colors, deixar-se portar sense pensar en res, desconnectar per una estona sempre és útil tant pels infants com pels adults.
A més, tothom pot fer-ho, no necessites saber dibuixar ni dominar cap tècnica artística, pintar estimula la creativitat i la fantasia.

Com veieu es tracta d'una tècnica ben senzilla i econòmica, avui mateix començo!
Aquí us deixo una foto de la meva adquisició "101 mensajes para colorear" de la Lisa Magano @lialisaa, ja us explicaré si funciona ;)

Feliç divendres!

dijous, 5 de novembre del 2015

Ets alosa o mussol?
Dins de tots nosaltres tenim un rellotge que ve en part determinat per la nostra genètica. Es tracta del ritme circadiari, segons la Viquipèdia és un cicle d'aproximadament 24 hores on es donen  processos bioquímics, fisiològics i de comportament. Els ritmes circadians es generen endogènicament i poden ser activats per pistes externes la principal d'elles és la llum.
Aquest rellotge intern el tenim “programat” de formes diferents. Hi ha persones amb un cicle de més de 24 hores, el que provoca que vagin a dormir més tard, n'hi ha d'altres  que el tenen més curt de 24 h i per tant es lleven més d’hora al matí. També existeix un percentatge de la població que te el cicle més sincronitzat i es situen en un terme mig.

La forma en la que ens adaptem a la llum, la temperatura i altres cicles biològics ambientals determinarà el nostre “cronotipus”. La ciència utilitza un símil relacionat amb aus per diferenciar les persones:
  • Les matutines serien les aloses, es lleven aviat i aconsegueixen el pic d’alerta i màxim rendiment cap al migdia
  • Les vespertines son els mussols, el seu màxim de productivitat es dóna a la tarda, al voltant de les 6 i segueixen  actius fins ben entrada la nit, el que els hi costa és llevar-se!
  • Les persones de terme mig son colibrís, aquí es situa el 70% de la població, tenen ritmes més ajustats 
Els ritmes circadiaris afecten a importants activitats vitals como ara el funcionament cerebral, la regeneració cel•lular, l’alimentació o l’activitat hormonal, però és a la regulació del son on més influeixen, a l’hora de mantenir-nos més vitals o apagats al llarg del dia.
Amb l’edat, els nostres cronotipus canvien, em pregunto si hi ha alguna cosa que no canviï amb l’edat! Els  adolescents solen ser més noctàmbuls, però amb el pas dels anys el temps total de son disminueix, les persones més grans tendeixen a ser més matineres. 

I tu, ets dels que pensen que si t’aixeques ben d’hora ben d’hora seràs imparable o més aviat creus que si ho fas tindràs son tot el dia?

Jo de moment tendeixo a alosa. Us deixo amb un propòsit dels amics de @mrwonderful_
Feliç divendres!