dijous, 26 de novembre del 2015

Prou!

Segons el diccionari un estereotip és una idea preconcebuda i simplificadora, basada generalment en pseudoconeixements, tòpics o patrons culturals prèviament establerts, que s’utilitza per a conceptualitzar una realitat social, especialment persones i grups.  

Potser no en som massa conscients però aquestes creences, moltes vegades infundades i basades en prejudicis,  poden ser perilloses ja que ens predisposen a pensar i actuar d’una o altre manera basant-nos en una informació que no és 100% real.
Els  mitjans de comunicació i les xarxes socials s’encarreguen de difondre aquests “clixés” ja sigui de forma implícita amb comentaris o imatges subtils o bé de forma ben oberta i explícita promovent suspicàcies i desconfiança entre la població.

D’aquestes creences generalitzades les més habituals van enfocades a:
  • la nacionalitat o raça: tots coneixem els patrons associats als diferents països o regions, a vegades aquestes creences son tan comuns que les acabes creient i fins i tot en fan pel•lícules al respecte!
  • la religió: desgraciadament els fets que ens envolten aquests últims dies afavoreixen aquestes creences i estigmes cap a determinats grups religiosos, segurament confonent fe amb fanatisme.
  • la diferència: aquesta ens toca molt a prop i podríem posar mil exemples de com es rebutja i discrimina a les persones “diferents” ja sigui per la seva conducta, forma de vestir, per l’aparença i fins ni tot per l’edat, què trist.
  • el gènere: aquest és un clàssic però desgraciadament hi ha un munt d'exemples ben actuals que demostren com els estereotipus de gènere perjudiquen la imatge de les dones. Aquests estigmes son una xacra per la nostra societat ja que portats a l’extrem poden provocar conductes agressives envers un o altre gènere, però siguem realistes, la gran majoria d'afectades son dones. Aquestes idees preconcebudes  son presents a tots els àmbits de la vida, publicitat, mitjans de comunicació, empreses...fins i tot avui dia als nostres instituts encara es fan tallers de sensibilització sobre aquest tema, fet que ens demostra que queda molt camí per fer si volem la igualtat, és la nostra responsabilitat.

Aquesta setmana es va celebrar el dia Internacional contra la violència de gènere, un dia per reivindicar i lluitar per la llibertat i la igualtat. Hi ha moltes formes de violència i de discriminació, hem d’estar alerta i ser-ne conscients per tal d’evitar que un dia aquestes idees es converteixin en agressions. Ja n'hi ha prou!
Aquí us deixo un petit vídeo molt interessant on es veu claríssim un exemple d’estereotip de gènere:


Feliç divendres!

1 comentari: