dijous, 3 de desembre del 2015

Som més d'un 15%

Aproximadament un 15%  de la població mundial viu amb algun tipus de discapacitat reconeguda. Ahir va ser el dia mundial de la discapacitat, un dia en el que aquest col•lectiu és el protagonista. Es celebren infinitat d’actes, tallers i xerrades arreu del món per sensibilitzar a la població i per fer visibles aquestes persones tantes vegades oblidades per la nostra societat. Cada any es treballa sobre un tema concret, aquesta edició s’ha centrat en la inclusió, l’accés i apoderament de les persones amb tot tipus de capacitat.

Trobo que es podria fer molt més per sensibilitzar a la població, caldria fer visible la diferència, no amagar-la i començar pels mitjans de comunicació, la tele, el cine, les xarxes socials, que son realment els factors que més influencien a la societat i a la forma en que entenem el nostre món.  

És un fet que avui en dia tot allò que no surt per la tele no existeix. Heu vist mai un home o dona del temps o presentador de telenotícies en cadira de rodes? O una persona sorda o cega de debò en una sèrie de televisió? I al teatre? Un actor o actriu amb paràlisi cerebral? I uns dibuixos animats amb personatges “diferents”....  Els casos que us vindran al cap son puntuals i escassos, és que les persones amb discapacitat no poden actuar o posar-se davant d’una càmera o un públic?

Afortunadament hi ha casos pel món que son l’excepció que confirma la regla, persones que han de lluitar i demostrar molt més que la resta per a que se’ls tingui en compte i se’ls doni una oportunitat. Us deixo una “Ted Talk” (sóc molt fan, i ho saps!) que és de les més inspiradores que he vist fins ara.  Es tracta d’una dona americana, actriu, d’orígen Palestí i amb paràlisi cerebral. Us la presento amb una frase que pronuncia i  que és un resum de la seva essència Tinc 99 problemes i la meva malaltia és només un d’ells» és la Maysoon Zayid, escolteu-la val molt la pena!

Em pregunto quan deixarà de fer falta un dia mundial de les persones amb discapacitat, quan això passi serà que ho hem aconseguit! Feliç divendres

1 comentari:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=0Do3Iiqlbr8

    Amb subtítols,...no us el perdeu

    A. Fajula

    ResponElimina