dijous, 28 d’abril del 2016

Els detalls si importen

Sempre portes un espidifen a  sobre per si algú te mal de cap, saps quan una persona porta un mal dia i necessita que l’animin, t’encanta organitzar festes, sorpreses varies i planificar tota mena activitats. Ets d'aquelles persones que mai oblida cap aniversari ni data especial i a més sempre t’encarregues de comprar els regals i el que faci falta per a que tot quedi perfecte...doncs felicitats, ets un/a detallista.

Els petits detalls que tenim amb les persones que ens envolten son els que marquen la diferencia, el nostre valor afegit, allò que ens fa únics i especials.

Amb aquest post reivindico el gran valor dels detallistes dins dels equips de treball. Aquí teniu els principals motius pels quals n’hauríeu de posar un o una a les vostres vides:
  • Les persones detallistes son atentes i  molt observadores, s’anticipen a les necessitats dels altres i per tant seran bons líders i excel·lents companys de treball. Si no existissin qui  portaria les ampolletes d’aigua per tothom a les reunions?
  • Generen molt bon ambient de treball, saben trencar el gel i crear un clima de confiança, és molt fàcil treballar amb ells
  • Saben treballar en equip, escolten i observen i si no poden afegir res de bo prefereixen callar
  • Són gent intuïtiva, detecten amb facilitat les emocions dels altres i per tant saben què dir i què fer en cada situació, i això és realment d'agrair!
  • No son amics dels conflictes,  els eviten i intenten agradar a tothom, tenen serioses dificultats per dir no
  • Els hi encanta organitzar, planificar, preparar activitats, "jolgorios" de tota mena...i ho fan molt i molt bé

Un petit consell per si teniu una d’aquestes persones a prop, de tant en tant necessiten sentir l’agraïment per tot el que fan, també hem de tenir algun detall per elles, s’ho mereixen. Estiguem al cas i cuidem-les bé  ja que son persones molt sensibles i a vegades massa exigents amb l’entorn i amb elles mateixes.

El post d’avui va dedicat a les persones més detallistes que hi ha en aquest mon, les mares. Diumenge és el seu dia “oficial”, un bon moment per reflexionar i agrair tot el que fan per nosaltres.  Les mares son superwomen que amb només una mirada de raigs X  de les seves saben quin dia has tingut, sempre et recorden que agafis una jaqueta per si refresca o que et beguis el suc de taronja abans que marxin les vitamines, elles son capaces de trobar-ho tot, donar-te mil consells i sempre tenen un petó a punt que ho cura tot. Per les nostres mares, àvies i per nosaltres que segur que som un viu reflexa de tot el que elles ens van ensenyar. Mil gràcies i feliç divendres!

Petits grans detalls que ens alegren els dies

dijous, 21 d’abril del 2016

Sant Jordi hauria de ser festiu!

Després de molts anys esperant, per fi Sant Jordi en dissabte! Quina il·lusió tornar a gaudir d’aquest dia en família a la meva Barcelona, plena de colors, olor de rosa i llibre nou...sens dubte és el dia de l’any que més enyoro la ciutat on vaig créixer, la més bonica del món mundial.

Per si sou d’aquelles persones que us quedeu empanades davant les paradetes de llibres i no sabeu què comprar o us ho compraríeu tot,  us proposo tres lectures ben diferents i espero les vostres recomanacions (jo mai compro cap llibre que no m’hagi recomanat algú de confiança)

Pels més petitons de la casa (a partir de tres anys), L’Elmer de David mcKee, una història per potenciar la sensibilitat envers la diferència. Un conte senzill amb unes il·lustracions molt vistoses i originals que explica la dificultat d’acceptar-nos tal com som de la ma de l’Elmer, un bonic elefant de colors que voldria ser igual que els seus companys i descobreix que el millor de cada persona és precisament allò que la fa diferent.

Per gaudir a tope,  un llibre d’aquells que no podràs parar de llegir fins al final, La chica del tren de Paula Hawkings, un thriller psicològic de gran èxit mundial narrat de forma molt àgil i que et manté en tensió fins al final. El proper mes d’Octubre podrem gaudir de la versió en pel·lícula amb Emily Blunt i Justin Theroux com a protagonistes, espero que estigui a l’alçada del llibre.

Per treballar una mica pel nostre benestar, Mindfulness per a principiants del “mestre” Jon Kabat-Zinn que inclou un CD amb 5 meditacions guiades molt pràctic. L’autor és el fundador del programa de reducció de l’estrès basat en l’atenció plena utilitzat en hospitals i clíniques de tot el món.  Es tracta d’un llibre per iniciar-se en el món del mindfulness, una disciplina que està molt de moda i s’utilitza en diferents àmbits, a les empreses per a treballar la gestió de l’estrès, a l’àmbit terapèutic per tractar malalties mentals, també és útil per treballar problemes d’atenció en infants, trastorns de l’alimentació, dolor en pacients oncològics...crec que val la pena dedicar un temps a centrar-nos en el present i en tot el que passa al nostre voltant i aquest llibre pot ajudar a començar.

Bé, espero que us ajudin aquestes idees, jo espero les vostres, Feliç divendres i feliç diada!

Paradeta de Sant Jordi de la Fundació MAP 2015

dijous, 14 d’abril del 2016

:D

Les emoticones han arribat amb força a les nostres vides. Uns petits dibuixets que posen cara a les nostres emocions i que fan més divertits i àgils els nostres missatges.

Segons la Viquipèdia una emoticona és un símbol gràfic que pretén reproduir expressions facials i sentiments fent servir signes de puntuació, lletres o nombres, de manera que es puguin posar al mig del text. Volen donar informació sobre la comunicació no verbal que acompanya l'oral i es fan servir molt en la conversa informal a Internet. Com tot en la tecnologia, aquests símbols han evolucionat molt convertint-se en petites il·lustracions que poden comunicar tota mena d’informació utilitzant ben poques paraules. Les xarxes socials i apps de missatgeria han creat icones pròpies mundialment conegudes com la cèlebre flamenca del whatsapp, els animalons de Hangouts o els estats d’ànim de Facebook.

Tot i que utilitzem emoticones cada vegada més, la forma en la que ho fem depèn molt del context. En registres formals com ara a la feina, no és tan habitual la seva utilització en canvi en entorns de confiança si que te un impacte important i encara més en col·lectius de joves, moltes vegades és un misteri saber què volen dir amb tants símbols i tan poques paraules.

Podríem dir que la utilització d’emoticones va en detriment del llenguatge escrit, que l’empobreix i moltes vegades porta a malentesos per la diferència en la interpretació d’un mateix símbol. Però per altra banda hem de reconèixer que ens faciliten expressar les nostres emocions de forma ràpida, senzilla i divertida i ens apropen al nostre interlocutor. Quan has de comunicar alguna cosa important o incòmode i afegeixes un ;) o :) al final i el missatge ja no és tan fred, t’acostes al receptor i el predisposes al “bon rotllo”la veritat és que jo tinc debilitat per aquest tipus d'eina, m'encanten! :D

Hi ha molts estudis i llibres que parlen sobre les noves formes de comunicar-se derivades de les noves tecnologies, fins i tot he llegit que les emoticones que utilitzem amb més freqüència reflecteixen el nostre estat d’ànim, fes una ullada a les últimes que has utilitzat i veuràs com t’ha anat la setmana! comparteixo les meves a veure què us semblen, feliç divendres.

Resum de les emoticones de whats d'aquesta setmana


dijous, 7 d’abril del 2016

Saps escoltar? 

Si els teus familiars, amics o companys de feina sempre t’expliquen allò que els preocupa, mai els fa mandra ni tenen pressa quan parlen amb tu, segurament la resposta serà si. 
La persona que sap escoltar sap treballar en equip i crea un entorn de confiança al seu voltant i tothom hi vol col·laborar i son persones que inspiren i motiven als equips.

No és el mateix escoltar que sentir. Saber escoltar és tot un art, requereix un esforç per entendre el missatge en la seva globalitat, captant allò que es diu i com es diu ja que moltes vegades la informació important es troba en allò que no es diu explícitament, el llenguatge no verbal, la postura, la nostra expressió és la informació més valuosa. 
S’ha parlat i escrit molt de l’escolta anomenada “activa”, en la meva opinió quan escoltes sempre ho fas de manera activa sinó és que no estàs escoltant, només sents el que et diuen però sense estar al cas de tota la informació. Seure davant d’algú i anar movent el cap o fent sorollets d’afirmació de forma constant no és escolta activa (a mi particularment em posa molt nerviosa). Interrompre, donar consells, acaparar les converses son errors que solem cometre i que cal evitar si volem ser uns bons “escoltadors/es”

Alguns aspectes a tenir en compte que ens poden ajudar a escoltar millor:
  • Estar relaxat, tranquil, sense presses. En cas que no tinguis temps per  dedicar a l’altre persona, cal dir-li i posposar la trobada
  • Fixar-te molt en el llenguatge corporal i les emocions implícites en el missatge, l’empatia genera confiança i implicació
  • El contacte visual és fonamental, però sempre amb mesura per no incomodar a l’altre
  • Deixar acabar a la persona, no interrompre. És realment molest i frustrant quan el teu interlocutor acaba les teves frases o creu que ja saps el que li diràs i s’anticipa tallant la conversa i trencant així la teva confiança
  • No suposar res ni donar consells, cal escoltar sense jutjar, sense treure conclusions de forma precipitada. No tenim poders per endevinar el que ens volen dir i la ment humana te una tendència natural a inventar que és realment perillosa
  • Si no has entès alguna cosa, pregunta, demana, però mai et quedis amb dubtes ja que aquests es poden convertir en malentesos i problemes futurs
  • Respecta els silencis encara que siguin incòmodes moltes vegades son necessaris i ens donen molta informació

Les persones que saben escoltar et fan sentir còmode i segur, perceben el que sents i per tant saben què han de dir i com, son els millors companys/caps que es poden tenir.
Feliç divendres!