No pensis en un ós polar
Si et dic: durant el pròxim minut no pensis en un ós polar. Pensa en el que vulguis però sobretot no pensis en un ós polar. Ok ja ha passat el minut. Ho has aconseguit? Què ha passat? Segurament no hauràs pogut apartar de la teva ment la imatge d’un ós blanc.
Perquè si ens diuen que no pensem en una cosa concreta o en un problema o quelcom que ens preocupa o angoixa encara hi pensem més? Aquest fenomen en psicologia l’explica la Teoria dels processos irònics de Daniel Merton Wegner, professor de Harvard que va estudiar diferents processos relacionats amb el control mental.
Segons l’autor, existeix un mecanisme de control mental bimodal, és a dir, una part de la ment treballa de forma intencionada, conscient i voluntària i l’altre (la irònica) és un procés de supervisió involuntari i no conscient. En l’exemple de l’ós, la part conscient de la ment compliria la instrucció de no pensar en l’ós però la ment irònica, actuaria com a supervisora i vigilaria qualsevol indici de pensament relacionat amb l´ós provocant així (irònicament) que els pensaments apareguin.
A la nostra vida diària tenim molts “ossos polars “que mantenen ocupada la nostra ment, una reunió important, una decisió a prendre, records dolorosos, pors, monstres que ens visiten de nit...intentem no pensar-hi però de vegades és difícil i el nostre estat d'ànim i fins i tot la nostra conducta es veu condicionada per aquests pensaments. Cal prioritzar i relativitzar la seva importància ja que al final només son això, pensaments i per tant els podem controlar, canviar i fer desaparèixer, a continuació us consells que proposa en Wegner:
- Triar un distractor i concentrar-te en ell. Pensa en un altre cosa, canviar a l’ós (problema que tinguem) per un per un gos groc o qualsevol altre animal o cosa
- Posposar el pensament, és complicat però pots imposar-te no pensar-hi durant uns dies
- No fer moltes coses alhora: Estudis demostren que les persones molt ocupades i amb alta càrrega mental tendeixen a tenir més pensaments no desitjats.
- Enfrontar-se a l’ós. Encara que sigui dur, pot ser efectiu pensar en l’ós de forma controlada i en moments adequats, fer-hi front i esbrinar el perquè d’un pensament recurrent a vegades és la única forma de que desaparegui
- La meditació, el mindfulness i l’esport també ajuden a evitar pensaments no desitjats
Escriure aquest post se’m va acudir després de veure una peli el cap de setmana passat i que en la meva opinió exemplifica molt bé aquest fenomen. Parlo d’Un monstruo viene a verme. No faré spoilers ja que val molt la pena veure-la, només dir que és d’aquelles pelis que creen una atmosfera especial a la sala, una sensació de comunió entre els espectadors que quan acaba genera un silenci total a la sala, ningú s’aixeca, necessites uns segons per recuperar-te i tornar a la realitat, això és la màgia del cinema, què gran ets J.A.Bayona! Aneu al cinema i comentem! la peli toca altres temes molt interessants, si som un grupet podriem muntar un cine-fòrum, qui s’apunta?
Feliç divendres!
Ja tinc el llibre a punt, per comparar...
He fet dues lectures recents enfocades a la superació de les pors i a l'orientació al benestar. Les dues tracten amb profunditat aquest tema. Per resumir subratllo aquests mateixos passos:
ResponElimina1.Som el que pensem. Tot és dins la ment i, per tant, ho podem canviar tot. Depèn només de nosaltres i ho podem aconseguir entrenant. Tal i com exercitem qualsevol múscul, també podem exercitar la ment i els pensaments.
2.El cervell només és capaç de pensar en una cosa a l’hora. Per tant, si el mantens lo suficientment ocupat, mai podràs tenir espai per pensar en un Ós Blanc. Tan fàcil de dir i tan difícil de fer.
Per qui li interessi: How to Stop Worrying and Start Living de Dale Carneige (escrit el 1948) i Ser feliç a Alaska (ROSA DELS VENTS) de Rafael Santandreu. Més contemporani.
Moltíssimes gràcies pel comentari, prenc bona nota!!
ResponElimina