dijous, 28 de setembre del 2017

Som les nostres decisions

Aquests últims mesos es parla (i molt) de decidir. Sense cap mena de dubte hi ha decisions que poden canviar les nostres vides per sempre. Però, com ho fem per prendre decisions? Què tenim en compte alhora de triar una opció o un altre?

Se suposa que les persones som essers racionals però s’ha comprovat científicament que el nostre comportament és majoritàriament automàtic, intuïtiu i sobretot emocional. De fet això te molta lògica, ja que prenem tantes decisions al llarg del dia (petites i grans) que seria impossible analitzar-les totes de forma precisa.

Quan no tenim informació suficient per prendre una decisió es posa a treballa el guionista que tots portem a dins, és adir, ens la inventem o més ben dit recorrem a les anomenades dreceres mentals que ens proporcionen estimacions ràpides que es fonamenten sobretot en experiències prèvies.

Aquestes dreceres però ens poden jugar males passades i portar-nos a cometre errors de forma sistemàtica caient en el que s’anomena “biaix cognitiu” o prejudici cognitiu, una interpretació errònia i no lògica de la informació disponible, veiem alguns exemples:

  • Tenim una tendència inconscient a donar importància i credibilitat a fets que reforcin el que ja crèiem prèviament. Un exemple podria ser el que passa aquests dies en el nostre panorama polític, els que simpatitzen amb una ideologia concreta busquen els recursos i informacions que reforcin la seva creença, obviant altres postures que també poden ser lícites. 
  • Utilitzem moltes vegades l’efecte “halo” , traslladem una qualitat que sol ser bona d’una persona i la generalitzem. Si una persona és bona en moltes coses, serà bona per tot (mentida!)
  • A vegades per prendre decisions importants prioritzem tot el que podríem perdre si ens equivoquéssim en comptes del que podríem guanyar si ens arrisquéssim (allò de "más vale pájaro en mano"...)
  • Una altra tècnica que solem utilitzar es basa en el biaix de la profecia auto complerta on nosaltres mateixos fem de endevins del futur provocant que el que creiem que passarà acabi passant (i així reforçarem la idea de que teníem raó)

El que està clar és que a ningú li agrada la incertesa, aquesta ens fa estar insegurs i intranquils  i ens pot portar a prendre decisions impulsives o precipitades. La paciència, reflexió, observació,  meditació, anàlisi de totes les possibilitats i opcions son elements que ens poden ajudar a decidir.

Les decisions que prenem ens defineixen, com deia Steven Covey: 


Feliç divendres!

1 comentari:

  1. Crec que ja n'he parlat altres vegades: si voleu il·lustrar-vos en tot detall de com els éssers humans prenem decisions, cal llegir "Pensar Ràpido, Pensar Despacio" de Daniel Kahneman. És dens i extremadament ben documentat. I de veritat que quan ho llegeixes fa basadra... Som molt arbitraris prenent decisions. Fins i tot les més crítiques i delicades. https://www.casadellibro.com/libro-pensar-rapido-pensar-despacio/9788483068618/1989599

    ResponElimina