dijous, 5 d’octubre del 2017

Junts som imparables

Sempre m’ha interessat l’efecte dels grups sobre el nostre comportament i les nostres emocions. En un concert multitudinari és apassionant sentir la força que una massa pot tenir, milers de persones fent una mateixa cosa alhora, cantant la mateixa cançó crea un sentiment transitori d’unió on sembla que tot és possible. Les emocions d’un grup son més que la suma de les emocions individuals, es magnifiquen i creixen (tant les emocions positives com les negatives) 

La psicologia de les masses estudia la conducta dels grups, el perquè ens contagiem els uns als altres quan som molts. Importants sociòlegs i psicòlegs han estudiat aquest fenòmen: Gustave Le Bon, Kurt Lewin, Emile Durkheim, Alfred Adler, Sigmund Freud...
Tots ells estan d’acord en que l’individu te la necessitat de pertànyer a un grup, una tribu, un ramat...

Segons Lebon, quan estem en grup es desenvolupa una ànima col·lectiva i actuem, sentim i pensem de forma diferent a si ho féssim sols. De forma inconscient el "jo" desapareix per crear el “nosaltres”, veiem les causes principals:
  • Els grup es creu més poderós, fins i tot invencible: al mig de la massa et pots expressar de forma anònima. 
  • Es dóna el contagi emocional, l'interès col.lectiu passa a ser el més important. Si tothom aplaudeix tu també ho fas, si es canta o crida també, si la gent es posa a córrer tu també, encara que no sàpigues on vas...
  • L’autor creu que el contagi emocional provoca quedar com "hipnotitzat" per les accions del grup perdent en part la consciència dels propis actes i tot sembla ser possible. És per això que la masa és impulsiva, influenciable i excitable i si no es gestiona bé pot provocar situacions molt perilloses.
  • Com deia Sansa Stark a Jocs de trons en una de les seves frases més memorables: "When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives" Quan cau la neu i bufa el vent blanc, el llop solitari mor però el ramat sobreviu. És a dir, el grup és un mecanisme de defensa, hi ha més possibilitats de sobreviure en grup que sol.

Les mobilitzacions i actuacions en massa moltes vegades son necessàries per tal d’aconseguir allò que volem. Aquests últims dies son un clar exemple de com moltes persones unides poden canviar fins i tot la història d’un poble.
Però també hi ha altres concentracions no tan nombroses ni mediàtiques que poden posar un granet de sorra per millorar el mon que ens envolta.  Aquest cap de setmana un equip de la Fundació participarem a l’Oncotrail Girona que ja ha recollit més de 200.000€ per lluitar contra el càncer, això demostra que quan tenim un objectiu i lluitem junts som imparables.

Feliç divendres!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada