dijous, 19 d’abril del 2018

Som cultura

El passat cap de setmana vaig veure una peli que em va emocionar,  és de dibuixos, de Disney Pixar i em va arribar al cor. Es tracta de Coco, Òscar a la millor pel·lícula d’animació del 2017. És una història senzilla i bonica on se’ns mostren algunes de les peculiaritats de la cultura mexicana i en especial ens explica com entenen la mort, com una prolongació de la vida, amb una cançó final també guanyadora d’Òscar tan emotiva i carregada de significat que et fa posar la pell de gallina.

Aquesta història em va fer reflexionar sobre la cultura, les tradicions i costums, i la gran influència que aquestes tenen en la nostra forma d’actuar, de pensar, de sentir. Les tradicions ens arrelen i ens recorden d’on venim, son molt diferents entre països, pobles i fins i tot entre famílies però és important mantenir-les per poder explicar la nostra història.

Hi ha una branca de la psicologia que estudia precisament aquesta relació, es tracta de la Psicologia cultural, una ciència interdisciplinària que barreja antropologia i sociologia amb l’objectiu d’estudiar a les persones tenint en compte el seu entorn. 

El que per unes cultures pot semblar “normal” o habitual per altres pot ser una barbaritat. La forma de menjar, d’educar als fills i filles, d’entendre la vida o la mort son molt diferents a una banda i a l’altra del món, descobrir aquestes diferències ens aporta riquesa i nous punts de vista que ens fan  aprendre i crèixer. No ens podem quedar només amb el que coneixem, amb el que ens han ensenyat a casa, s’ha de mirar més enllà. Viatjar, el cinema i la lectura son tres maneres de conèixer la diversitat del nostre món. 

Quins t'han fet aprendre de noves cultures o tradicions? 

Un viatge: el cor dels USA
Una peli: la que us he comenat avui, Coco 
Un llibre: Aurora Boreal de l'Assa Larrson

Dilluns és la diada de Sant Jordi, una de les tradicions més antigues i especials de la cultura catalana. A casa meva, plena de Jordis i Jordines sempre ha estat una festa grossa i avui encara que no estiguem junts recordarem les diades viscudes i celebrarem les noves.

Us deixo amb el tràiler, Feliç divendres i feliç diada!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada